Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Putin har gett sin dotter coronavaccin – trots säkerhetsrisk

- 11/08/2020, 16:05

Rysslands president Vladimir Putin berättar att landet är först med att leverera ett vaccin mot corona. Nu varnar experter för att vaccinet inte är säkert.

Enligt Rysslands president Vladimir Putin har Ryssland vunnit kapplöpningen om att vara först i världen med att ta fram ett vaccin mot coronaviruset. 

Putin ska under tisdagen ha gått ut med att vaccinet genomgått alla nödvändiga tester. 

– Jag vet att det är effektivt, att det ger stark immunitet, och jag upprepar, det har genomgått alla tester, säger den ryska ledaren enligt Business Insider.

Putin
Putin ska redan ha gett vaccinet till en av sina döttrar. Bildkälla: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/TT/Shutterstock

En av presidentens döttrar ska redan ha fått vaccinet, och hon ska enligt honom själv må bra. Nu hoppas Putin att vaccinet snart ska böra massproduceras. 

Bara testats på 76 personer

Forskare som inte jobbar i Ryssland är nu oroliga för vaccinets säkerhet, skriver Business Insider. Deras oro bottnar i att vaccinet ännu inte genomgått den tredje fasen av tester, vilket är avgörande för att kunna fastställa vaccinets säkerhet. 

Aftonbladet skriver att TT uppger att vaccinet enbart ska ha testats på 76 personer.

Business Insider skriver att det ryska vaccinet ska genomgå testerna i fas 3 efter att vaccinet redan godkänts av myndigheterna. Fas 3 innebär att vaccinet testas på tusentals människor.