Måndag 27 Sep
Stockholm

Hemska bilderna efter oljeutsläppet: Döda delfiner flyter iland

Döda delfiner på Mauritius kust
Döda delfiner på Mauritius kust. Foto: Eshan Juman/AP/TT

Efter en stor oljeläcka utanför Mauritius kust har döda delfiner börjat flyta iland. Men experterna är oense – beror det på utsläppet?

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Minst 17 delfiner har flutit iland döda på Mauritius kust. Detta kort efter en enrom oljeläcka från ett japanskt fartyg tidigare i år. Men hänger det ihop?

Miljöaktivister säger att delfinerna antingen dog av oljeutsläppet eller av att myndigheter valde att sedan sänka fartyget. 

Landets fiskeriminster säger dock att dödsfallen inte verkar ha med oljan att göra, i alla fall vid första anblick. 

– De döda delfinerna har åtskilliga sår och blod runt munnen. Det fanns inga spår av olja, säger Jasvin Sok från fiskeministeriet till nyhetsbyrån Reuters. 

Bild: Sea Users Association/Nitin Jeeha

Många av delfinerna hittades döda, andra var svaga och döende på strandkanten. Miljökonsulten Sunil Dowarkasing är övertygad om att det har med oljeläckan att göra.

– Vi har aldrig sett de här intelligenta havsdjuren dö på det här sättet förut. Aldrig, säger miljökonsulten Sunil Dowarkasing till nyhetsbyrån AP.

Delfinerna ska nu obduceras för att man ska få reda på mer om dödsorsaken.

– Det här störde havsdjuren i sitt naturliga habitat. Det kommer bli konsekvenser av det här, och detta är bara början, säger Dowarkasing till AP.

Om utsläppet

Det japanska fartyget MV Wakashio gick på grund vid Pointe d'Esny utanför Mauritius kust i slutet på juli. Minst 1 000 ton olja läckte då ut i havet. 

Den största delen av oljan ombord kunde lyckligtvis pumpas ut ur skeppet innan det gick sönder, men trots det blev läckaget massivt. 

Fartygets kapten har gripits, misstänkt för att inte ha navigerat skeppet på ett säkert sätt. Polisen säger att besättningen hade berättat att de hade haft en födelsedagsfest ombord samma dag som olyckan hände. En teori är att fartyget närmade sig kusten för att kunna få en bra wifi-signal, skriver BBC.

Kommentera
Kopiera länk
Dela