Tisdag 30 Nov
Stockholm

Hård kritik mot danskt tv-program – där vuxna strippar för barn

Danskt naket
Dansk tv har blivit en världsnyhet. Foto: DR ULTRA

De flesta verkar gilla det. Men nu får ett danskt barnprogram med nakna vuxna stark kritik både innanför och utanför Danmarks gränser.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Danmark. Behöver vi säga mer?

Nu har vårt södra grannland hamnat i internationellt rampljus. Men det är inte hygge, fläsk eller god öl som står i fokus, utan vuxna människor som klär av sig nakna i ett barnprogram. 

Det är det DR Ultra – Danmarks motsvarighet till SVT Barn, som har ett program som heter "Ultra smider tøjet", som nu omskrivs av flera amerikanska och brittiska medier. 

Vuxna strippar framför barn (DR)

Programmet, som just nu är inne på sin andra säsong, går ut på att vuxna människor ska stå spritt språngande nakna inför barn och svara på frågor om sina kroppar. 

"Vulgärt"

En som riktat skarp kritik är Peter Skaarup, toppolitiker för högerpopulistiska Dansk Folkeparti. 

”Ska vi inte låta våra barn vara barn”, frågar han i ett inlägg på Facebook. 

Han anser att det ska vara föräldrar och skola som lär barnen om kroppen och sex, inte tv. 

– Det ska vara vid rätt tidpunkt och då kan skolan eller föräldrarna prata med barnen, så det inte lärs ut på det vulgära sätt barnkanalen har gjort, säger Skaarup till danska tidningen BT. 

På DR Ultras Facebook-sida är diskussionen i full gång. I skrivande stund har ett klipp från programmet nästan 700 kommentarer. 

De flesta kommentarerna är positiva, men alla gillar inte programmet. 

"Jag kan inte förstå varför barn ska sitta och glo på främmande människors nakna kroppar. Visa en tecknad film eller något mer ordentligt", skriver en arg tittare. 

"Publiken" får ställa frågor till de vuxna (DR)

Svaret: För barn i på väg in i puberteten

I ett svar till politikern svarar DR Ultras kanalchef Morten Skov Hansen att även om programmet är tillåtet från sju år och uppåt, är det framför allt riktat mot barn i åldrarna nio till fjorton, alltså ”stora barn och barn som är på väg in i puberteten”, skriver BT. 

DR menar också att programmet ska motverka vikthets och bodyshaming. 

Tidigare i år fick programmet kritik från organisationen Normstormerne. Normstormerne kämpar för ett mer inkluderande och normbrytande samhälle, och menade att personer med funktionshinder och andra minoriteter används i DR:s barnprogram som ”djur på zoo”.

Kommentera
Kopiera länk
Dela