Söndag 5 Dec
Stockholm

Viktiga EU-omröstningen: Nu kan vegoburgare och havremjölk försvinna

Vegetarisk mat EU
Nu kan det bli hårdare regler för vegetariska produkter. Foto: Unsplash

Vegoburgare och sojamjölk kan snart vara historia. Nu ska EU-parlamentet rösta om ett förslag att vegetariska produkter måste byta namn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nästa vecka är det dags.

Då ska EU-parlamentet rösta om det kontroversiella förslaget som riskerar att förändra sättet vi pratar och skriver om mat. 

Förslaget går ut på att förbjuda företag att kalla vegetariska produkter saker som kan förväxlas med kött- eller mjölkprodukter. 

Slut med "veggieburgare" och "sojamjölk"

Det skulle i så fall göra att man kanske inte längre får kalla en växtbaserad hamburgare för ”vegetarisk burgare”. Produkter som ”vegansk ost”, ”havremjölk” eller ”vegokorv” skulle också tvingas byta namn. 

Poängen med förslaget är att förhindra förvirring bland konsumenter, och samtidigt stärka Europas jordbrukssektor, skriver Politico. 

Är det här en hamburgare? (Foto:Unsplash)

Har fått kritik

Kritiker menar dock att förslaget slår hårt mot den växande vegetariska industrin, som i regel är snällare mot miljön och bättre för människors hälsa. 

Oavsett om förslaget röstas igenom eller inte lär det dock ta ett tag innan konsumenterna märker skillnad. Däremot kan vi förvänta oss flera rättsfall de kommande åren där vegetariska produkters märkning och paketering kommer att prövas. 

I Frankrike klubbades en liknande lag igenom redan 2018. Den som ändå väljer att kalla en vegetarisk korv för vegetarisk korv kan få upp till tre miljoner kronor i böter.

Mer nyheter: Så farligt är det att smittas av corona två gånger

Kommentera
Kopiera länk
Dela