Måndag 25 Okt
Stockholm

Valet i USA: Se dramatiska bilderna från natten

Båda presidentkandidaterna har hålt tal till folket.
Båda presidentkandidaterna har hålt tal till folket. Foto: Bildkälla: TT.

Det har varit en lång natt och valet är långt ifrån över. Joe Biden känner sig optimistisk och Donald Trump har redan utropat sig själv som vinnare. Det amerikanska folket demonsterar i flera delstater.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Valsedlarna räknas för fullt men man kan ännu inte fastställa ett resultat. Båda presidentkandidaterna tycks känna sig positivt inställda medan det amerikanska folket demonstrerar på gatorna. 

Här kan du läsa om hur folket har röstat hittills – delstat för delstat. 

Både Joe Biden och Donald Trump har talat till det amerikanska folket. 

Demokraternas Joe Biden ler när han berättar att han känner sig optimistisk och uppmuntrar väljarna till att inte förlora hoppet. Hans budskap är tydligt – det är inte över för än alla röster är räknade. 

– Tappa inte hoppet. Vi kommer att vinna det här, säger han i sitt tal. 

Joe Biden känner sig optimistisk och hoppfull. Bildkälla: Andrew Harnik/TT.

"Kommer gå till Högsta domstolen"

Strax efter Bidens tal gick Donald Trump ut på Twitter och skrev att demokraterna försöker "stjäla" valet men att republikanerna inte kommer tillåta det. Han påstår även att valsedlar inte kan räknas efter att vallokalerna har stängt,  något som Twitter har markerat som "eventuellt vilseledande".

Cirka en timme senare vandrar Trump upp på en scen i Vita huset till låten ”Hail to the chief” och håller ett tal där han påstår att valet är avgjort. 

– Vi kommer vinna, som jag ser det har vi redan vunnit, säger han. 

Trump kallar valet ett stort bedrägeri mot befolkningen och en skam för USA. Han fortsätter även kritisera systemet med förtidsröster och hotar med att gå till Högsta domstolen. 100 miljoner amerikaner har förtidsröstat i år, vilket är rekord. 

– Vi kommer gå till Högsta domstolen. Vi vill inte att de ska hitta några röster fyra på morgonen och lägga till dem, säger Trump.

Donald Trump anser att han redan vunnit valet. Bildkälla: Evan Vucci/TT.

"Upprörande och felaktigt"

Bidens kampanjchefen Jen O´Malley Dillon kommenterar Trumps uttalande om att stoppa rösträkningen. Hon kallar uttalandet "upprörande, felaktigt och aldrig tidigare skådat", rapporterar Aftonbladet

“Rösträkningen slutar inte. Den kommer fortsätta tills varje vederbörligen lagd röst är räknad. För det är vad våra lagar – lagarna som skyddar varje amerikans konstitutionella rätt att rösta – kräver”, skriver kampanjchefen

Demonstationer utanför Vita huset

På Black Lives Matter Plaza, utanför Vita huset, demonstrerar människor och flera polisarrester har gjorts. Även i andra delstater sker demonstationer under valdagen och natten. 

Flera demonstranter håller med Biden om att alla röster måste räknas. 

Två demonstranter som vill att alla röster ska räknas. Bildkälla: Rodney Choice/TT.
Människor demonstrerar på Black Lives Matter Plaza utanför Vita huset. Bildkälla: Susan Walsh/TT.

Se fler bilder i videon högst upp i artikeln.

LÄS MER:

Donald Trump: "Vi gör oss redo för att fira"

Joe Biden: "Vi är påväg att vinna valet"

10 saker du måste veta om Joe Biden

Kommentera
Kopiera länk
Dela