Torsdag 2 Dec
Stockholm

Hoppfullt resultat: Nytt coronavaccin är 94,5 procent effektivt

Covid-vaccin Moderna
Covid-vaccin Moderna. Foto: Unsplash/Pexels

Ett vaccin från läkemedelsföretaget Moderna har i fas 3-studien visat sig vara hela 94,5 procent effektivt mot coronasmitta.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Förra veckan kunde världen ta del av nyheten att läkemedelsföretaget Pfizers vaccin verkade skydda till 90 procent mot coronasmitta. Läs mer om det här.

Nu visar det sig att även ett av de andra covid-vaccinerna ser väldigt lovande ut, rapporterar Sky News.

Lättare att transportera

Det är företaget Moderna som tagit fram vaccinet som enligt studier visat sig skydda till hela 95,5 procent. Dessutom ska det hålla 30 dagar i kylen och 12 timmar i rumstemperatur. 

Det innebär att detta vaccin skulle vara lätt att transportera. Pfizer-vaccinet behöver förvaras vid mycket lägre temperaturer för att fungera, vilket skulle göra det svårt att frakta världen över. 

Både Pfizers och Modernas vacciner använder sig av en teknologi som kallas för mRNA. Det gör att den vaccinerade personens egna celler producerar antigener, alltså en reaktion hos immunförsvaret.

"Kan förebygga att man blir sjuk"

Stephane Bancel, vd på Moderna, berättar mer om arbetet med vaccinet:

– Denna positiva, tillfälliga analys från vår fas 3-studie har bekräftat att vårt vaccin kan förebygga att man insjuknar i covid-19, inklusive svår sjukdom, säger han. 

Resultatet av Modernas fas 3-studie är än så länge preliminärt, men det är ändå hoppingivande.

– Detta visar att ett vaccin mot covid är en realistisk möjlighet och att ha mer än en leverantör borde gör att det blir bättre och mer jämlik global tillgänglighet, säger Trudie Lang, professor och chef på Global Health Network på University of Oxford, till Sky News.

LÄS MER:

Nu ska förskolepersonal få använda skyddsutrustning på jobbet

Svensk studie visar: Coronaviruset sprids via luften

Sjukhuspersonal styrde hemlig fest – orsakade coronautbrott

Kommentera
Kopiera länk
Dela