Söndag 17 Okt
Stockholm

Nu ska förskolepersonal få använda skyddsutrustning på jobbet

Skyddsutrustning på förskola
Skyddsutrustning på förskola. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nu får förskolepersonal bland annat visir och munskydd som ska användas när ett barn blir sjukt. Men än så länge är det är bara förskolorna i Stockholms stad som får skyddsutrustningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Munskydd och visir är saker man normalt sett inte skulle förväntas se på en förskola. Men i pandemitider är ju ingenting som vanligt.

Till exempel har väldigt många regioner i Sverige inför skärpta allmänna råd och restriktioner – här kan du se vad som gäller där du bor.

Nu får alla förskolor i Stockholms stad ett så kallat beredskapskit som personalen kan ta på sig om ett barn blir sjukt, skriver Mitt i. Kittet innehåller munskydd, visir, handskar och förkläde.

I väntan på att föräldrarna ska komma och hämta måste personalen kunna ta hand om det sjuka barnet utan att riskera att själva bli smittade. 

Gäller bara förskolor

Efter att Arbetsmiljöverket kommit fram till att kommunen behövde fixa skyddsutrustning till en förskola i Jämtland bestämde sig Stockholms stad för att göra samma sak. 

Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Bedömningen kommer att ligga på respektive förskola utifrån riskbedömningar där. Inga riktlinjer har förändrats. Förskolorna kan fortsätta arbeta enligt de rutiner som tagits fram under pandemin, skriver Carl Smitterberg, presstalesperson på stadsledningskontoret, till Mitt i.

Än så länge är det bara förskolor som får skyddsutrustningen, men det kan komma att ändras länge fram. 

"Barnen har vant sig"

Smitterberg säger att han inte tror att förskolebarnen kommer att skrämmas av personal i visir och munskydd.

– Medarbetarna är duktiga på att lösa olika situationer så det tror vi kommer ordna sig om det blir aktuellt. Många barn har nog också uppfattat att något är annorlunda det senaste halvåret och har vant sig vid att det används munskydd då och då, säger han till Mitt i.

LÄS MER:

Svensk studie visar: Coronaviruset sprids via luften

Lastbil med coronaavfall inblandad i olycka – krockade med bil

Ökända seriemördaren död i corona – vägrade ta emot vård

Kommentera
Kopiera länk
Dela