Foto: Instagram/joselyncano/Mats Andersson/TT
Foto: Instagram/joselyncano/Mats Andersson/TT

Modellen dog efter skönhetsingreppet: "Uppenbart riskfyllt"

Att resa till utlandet för att genomgå omfattande skönhetsoperationer är vanligt, men långt ifrån riskfyllt. Ett tragiskt exempel på det är 29-åriga modellen Joselyn Cano – som miste livet kort efter sin "brazilian buttlift"-operation.


Instagrammodellen Joselyn Cano har blivit kallad för "Mexicos Kim Kardashian", tack vare sin breda rumpa och smala midja. 

Men Cano blev bara 29 år gammal – under torsdagen gick Daily Mail ut med den tragiska nyheten att hon avlidit i sviterna av en "Brazilian buttlift"-operation.

Ingreppet går ut på att området runt midja, rygg och lår fettsugs, för att sedan återinjiceras i rumpans övre del. På så vis kan man skulptera rumpan enligt patientens önskemål. 

Nu överöses Canos sociala medier med kondoleanser – och en livestream från vad som ser ut att vara henne begravning har även livesänts på Youtube, enligt Daily Mail.

Foto: Instagram/joselyncano

Ett av de mest farliga ingreppen

Det som hänt 29-åriga Cano är mycket tragiskt, men inte helt unikt.

Ingreppet brazilian buttlift, även kallat "BBL", anses nämligen vara en av de mer riskfyllda skönhetsoperationerna man kan göra.

Enligt Fredrik Gewalli, docent i plastikkirurgi och ordförande i Svenska föreningen för estetisk plastikkirurgi, beror detta på flera saker. 

Det kan delvis härledas till ett stort antal oerfarna läkare, som gett sig in i branschen utan att känna till riskerna med den här typen av operation.

Men att fettsuga just området kring mage och midja, den så kallade "stussen", är dessutom extra påfrestande för kroppen:

– Just fettransplantation till stussen är farlig av den orsaken att kärlen som kan skadas i den regionen är av större diameter, säger Gewalli till Nyheter24.

Foto: Mats Andersson / TT

3 000 avlidna patienter

En felaktigt utförd fettransplantation kan resultera i så kallade "fettemboiler", blodproppar i blodkärlen – som i värsta fall kan vara livsfarligt. 

Siffror från British Association of Aesthetic Plastic Surgeons, BAAPS, visar att hela 3 000 patienter har avlidit under- eller efter en BBL-operation, enligt Independent.

Expertens varning

Det blir allt mer vanligt att resa till utlandet för att utföra brazilian buttlifts och andra skönhetsingrepp.

Gewalli beskriver trenden som "uppenbart riskfylld".

Patienten har inte möjlighet att träffa sin kirurg i god tid före ingreppet – som i sin tur inte hinner ta fram en ordentlig och välgrundad riskanalys på patienten. 

– Sista problemet är ju uppföljningen. Vad gör man om det uppstår komplikationer, och så är man i ett annat land, eller på en annan kontinent? Vi har träffat patienter som fått komplikationer efter sin operation utomlands, som är utom sig av oro. Man har inte förstått eftervården, eller kanske missförstått den, vilket kan äventyra resultatet, säger han till Nyheter24. 

Läs mer: Här är stjärnorna som gjort det läskiga skönhetsingreppet

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.