Foto: Orlin Wagner/TT/CBS News
Foto: Orlin Wagner/TT/CBS News

Det ovanliga fenomenet – snö i Saharaöknen

Att det kommit snö i Sahara är ungefär så ovanligt som det låter. Men hur går det ens till? Varför smälter den inte? Nyheter24 har tagit hjälp av meteorologen Linnea Rehn för att reda ut hur allt hänger ihop!



Ja, du ser rätt – det vilar ett tunt snötäcke över sanddynorna i Saharaöknen

Här, i de västra delarna av Algeriet har befolkningen bara fått se snö vid fyra tillfällen under de senaste 42 åren. Det här fenomenet hör inte till vanligheterna, med andra ord.

– Det är generellt sätt väldigt ovanligt att det snöar i plusgrader, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI, till Nyheter24.

Det räcker inte med nederbörd eller fukt från atmosfären, menar hon: 

– Det måste också vara väldigt torr luft nära marken. Det måste vara oerhört låg luftfuktighet, och det är det ju ofta i öknen.

Foto: Orlin Wagner/TT

Varför smälter inte snön bort?

Medeltemperaturen i Sahara-området ligger mellan 6 och 18 grader såhär års. Men behöver det inte vara betydligt kallare än så för att inte snön ska smälta bort direkt? 

Enligt Rehn kan atmosfären i Algeriet vara kall nog för snöbildning, även fast inte marknivån är det. Då kommer en snöflinga som bildats högt upp till slut möta plusgrader i sitt fall mot marken. 

Här, nånstans på mitten, kommer den därför börja smälta och släppa ifrån sig fukt. Och fukt, det växer inte på träd i en omgivning så torr i Sahara. 

Den här överflödiga fukten kommer därför absorberas av luften  – även fast det rör sig om väldigt lite. 

– Det som händer då är att temperaturen inuti snöflingan sjunker. Då kan flingans inre temperatur hållas under noll grader, även om omgivningen är varmare. Och så vis kan den landa på marken som snöflinga, säger Rehn till Nyheter24.

Fler häftiga fenomen

Lätt som en plätt, eller hur?

Här kommer mer spännande läsning från oss:

Meteorologen i extas över väderfenomen – flippar ur totalt

Wow! Här är coola planetfenomenet du inte får missa

Mystisk varelse hittad i lagun – men vad är det egentligen?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!