Onsdag 19 Maj
Stockholm

Wow! Här är coola planetfenomenet du inte får missa

Den här månaden händer något mycket ovanligt i rymden.
1 av 3
Den här månaden händer något mycket ovanligt i rymden. Foto: TT Nyhetsbyrån
De fem planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus kommer nämligen snart att stå i en rak linje från horisonten till månen.
2 av 3
De fem planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus kommer nämligen snart att stå i en rak linje från horisonten till månen. Foto: TT Nyhetsbyrån
Det innebär att om du har tur kommer du att kunna se alla fem planeter – samtidigt.
3 av 3
Det innebär att om du har tur kommer du att kunna se alla fem planeter – samtidigt. Foto: TT Nyhetsbyrån

Snart kommer du ha en ovanlig möjlighet att se planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus samtidigt – med blotta ögat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den här månaden händer något mycket ovanligt i rymden. De fem planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus kommer nämligen snart att stå i en rak linje från horisonten till månen.

Det innebär att om du har tur kommer du att kunna se alla fem planeter samtidigt – med blotta ögat.

– I södra Götaland kommer de att synas som tydligast. Det man kommer att se bäst är Jupiter, Mars och Saturnus. Även Venus kommer man att se, även om det blir strax före solens uppgång. Det som kommer att vara svårast att se är Merkurius. Det är för att den ligger så nära solen och därför dränks i solens ljus, säger Nils-Erik Olsson, tidigare ordförande i Stockholms amatörastronomer, till Nyheter24.

Redan på onsdag kan detta fenomen kunna ses i södra Europa. Men här i Sverige får vi vänta ungefär till måndagsskiftet mellan januari och februari, berättar Nils-Erik Olsson.

– Hos oss kommer planeterna att ligga nära horisonten. Kommer du längre söderut, som till exempel England, ser du dem bättre, säger han.

Vill man öka sina chanser att se de fem planeterna bör man ta sig upp på en ganska hög höjd. Det är även bra om det är stjärnklart ute. Och så ska man gå upp tidigt.

– Det här är ett morgonfenomen. Det är då man bäst kan se detta. Sen bör man också gå upp på en hög kulle så att man har fri sikt åt alla håll, säger Nils-Erik Olsson.

Och man har flera chanser. Fenomenet kommer att pågå i ungefär en månad. Nils-Erik Olsson berättar också att detta är ett fenomen som inte är särskilt vanligt.

– Det är ovanligt att alla fem befinner sig på rad, säger han.

Kommer du själv att titta på detta?

– Ja. Jag är road av att titta på framför allt Saturnus. Den planeten är exotisk och spännande. Om man har ett teleskop kan man se planetens ringar. Trots att jag hållit på med det här i många år blir jag lika fascinerad varje gång, säger Nils-Erik Olsson.

Ska du försöka se planeterna?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela