Foto: Stella Pictures/Ivan Valencia/TT
Foto: Stella Pictures/Ivan Valencia/TT

Pablo Escobars flodhästar invaderar Colombia

Den kända föredetta knarkkungen Pablo Escobar hade fyra stycken flodhästar på sitt privata zoo. Idag har de förökat sig till ungefär 80 stycken och är ett hot för både invånarna och ekosystemet.


Pablo Escobar är känd för att ha varit en av världens största knarkkungar och var ledaren för Medellínkartellen. Han sköts till döds av den colombianska polisen den 2 december 1993. Han byggde upp sitt egna knarkemperium och listades som världens sjunde rikaste man år 1989, enligt en lista från Forbes.

Importerade flodhästar

Under tidigt 80-tal importerade Escobar en flodhästhane och tre flodhästhonor till sin egna djurpark. Efter hans död så beslagtog polisen hans privata ranch Hacienda Napoles där han hade olika exotiska djur. Idag är det en nöjespark för allmänheten. 

Alla djur transporterades bort förutom hans fyra flodhästar som lämnades kvar, de lämnades kvar för att de var för svåra att fånga in och transportera. Nu utgör de en fara både för både ekosystemet och människor i området, enligt en studie gjord av forskare från mexikanska och colombianska universitet.  

En besökare på nöjesparken Hacienda Napoles matar en flodhäst. Foto: Ivan Valencia/TT

Hot idag för invånarna och miljön

Flodhästarna har varit ett hot mot invånarna i staden Doradai då de har blivit jagade, och en 45-årig man blev allvarligt skadad av en flodhäst i maj 2020 skriver CNN

– Om de känner sig trängda kan de försvara sig precis som alla andra djur, men med sin storlek så kan de självklart utgöra en fara om de försvarar sig, säger zoologen Linn Lagerström, 47, på Parken Zoo till Nyheter24

Flodhästarna inte bara ett hot mot invånarna utan kan också vara ett hot mot miljön. Flodhästavfall påverkar syrenivån i vattnet. Detta kan leda till blågröna alger som gör både djur och människor sjuka enligt en studie. 

En varningsskylt för flodhästar i Doradal, Colombia. Foto: Stella Pictures

Flodhästarnas öde

Colombianska tjänstemän hade en plan under 2009 att döda flodhästarna. Men så blev inte fallet då det blev stora protester från allmänheten. Att den planen inte gick i mål menar studiens författare är ett misstag då de har beräknat att antalet flodhästar kommer att vara uppe i nästan 1500 år 2040 och då kommer situationen att vara okontrollerbar.

Men det är delade meningar kring flodhästarnas framtid. En del vill forska ytterligare på flodhästarnas påverkan på ekosystemet, andra vill kastrera och sterilisera alla, vissa vill att de försvinner helt och hållet och en del av lokalbefolkningen vill att de ska få vara kvar menar studien som Gizmodo skrivit om. 

Zoologen Linn Lagerström förklarar vad hon tror om flodhästarnas livskvalité:

– För flodhästarna verkar flodsystemen som de håller till i Colombia fungera utmärkt. Så jag tror inte att det påverkar deras livskvalitet negativt, men däremot kan de påverka det befintliga biologiska systemet, säger hon.

Läs mer:

Lista: Här är världens dödligaste djur

5 djur som inte finns längre – på grund av människan

Två nya däggdjur upptäckta i Australien – kan flyga

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.