Tva-nya-daggdjur-upptackta-i-Australien
Två nya däggdjur upptäckta i Australien - Foto: Wikimedia commons/Benjamint444 - Eget arbete, CC BY-SA 3.0​, Instagram/wallaroohats

Två nya däggdjur upptäckta i Australien – kan flyga

Två nya sorters pungdjur har upptäckts i Australien! De nyupptäckta arterna äter bara eukalyptus, kan flyga​ och är riktigt söta.


Länge har forskare misstänkt att djuret jätteflygfalanger i själva verket består av flera olika arter. En teori som nu har bekräftats. 

Ja, genom att analysera DNA har man kommit fram till att det gömt sig två tidigare okända arter i vad vi har kallat "jätteflygfalanger". 

Bildkälla: Wikimedia commons/Benjamint444 - Eget arbete, CC BY-SA 3.0

Skickliga flygare 

Studien om den spännande upptäckten har publicerats i tidskriften Nature. 

Där kan man läsa om hur jätteflygfalanger, och de två nya besläktade arterna, bor i skogarna på Australiens östkust. Alla tre har stora öron och en lång svans. 

Djuren varierar dock i storlek, vilket är anledningen till att det sedan tidigare har funnits misstanke om att det i själva verket rör sig om tre olika arter.

Precis som koalor äter djuren nästan bara eukalyptusblad. De är också skickliga flygare och kan glidflyga upp till 100 meter mellan trädtoppar i skogen.  

Numera hotade

Tidigare brukade djuret, som nu visar sig vara tre djur, vara vanligt förekommande i Australien. 

På grund av naturkatastrofer, avverkning och klimatförändringar blir de dock allt mer sällsynta, skriver Victorias miljöbyrå.

De två nya arterna har fått de latinska namnen Petauroides minor och Petauroides armillatus. 

LÄS ÄVEN: 

Lista: Här är världens dödligaste djur

Kan husdjur ha pollenallergi? Här är svaret

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!