Fredag 18 Jun
Stockholm

Joe Bidens löfte: Erbjuder vaccin till alla amerikaner senast i maj

Joe Biden har hållit sitt första tal till nationen.
Joe Biden har hållit sitt första tal till nationen. Foto: TT/AP Photo/Andrew Harnik

Alla amerikaner ska ha erbjudits vaccin senast den 1 maj. Det lovade USA:s president Joe Biden i sitt första tal till nationen – och öppnade upp för traditionellt nationaldagsfirande den 4 juli.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Mer än en halv miljon amerikaner har dött till följd av pandemin – och det var just covid och bekämpningen av coronaviruset som låg i fokus när Joe Biden, natten mot fredag svensk tid, höll sitt första tal till nationen från Vita huset. 

I talet lovade han att alla amerikaner över 18 år ska ha erbjudits att boka tid för att ta en första vaccinspruta senast den 1 maj. I och med det tas också prioriteringsordningen över vilka som får vaccineras bort i USA. 

– Om vi gör vår del, om vi gör det här tillsammans, så finns goda chanser att du och din familj och vänner kan samlas i trädgården den 4 juli och grilla och fira nationaldagen, sa han i talet. 

Läs mer: Bidens historiska stödpaket – ska hjälpa coronadrabbade familjer

Biden höll upp sin mask som en symbol under talet om covid. AP Photo/Andrew Harnik

Allt kan hända

För att nå målet att kunna fira nationaldagen bad Biden amerikanerna om hjälp, men påtalade samtidigt att mycket fortfarande kan hända. 

– Om vi inte är vaksamma och villkoren ändras kan vi behöva återinföra begränsningar för att komma på rätt köl, sa Biden och fortsatte: 

– Vi har kommit så långt. Vi kan inte slappna av nu. 

LÄS MER: 

Joe Biden hundar får lämna Vita huset – bet säkerhetspersonal

Donald Trumps hemliga drag – tog vaccinet mot covid-19 i smyg

Kommentera
Kopiera länk
Dela