Foto: Alex Brandon/TT
Foto: Alex Brandon/TT

Bidens historiska stödpaket – ska hjälpa coronadrabbade familjer

"American Rescue Plan" är inte bara Bidens hittills största framgång som president – utan också det största stödpaket som röstats igenom i landets historia. Nu ska 1 900 miljarder dollar fördelas på invånarna som pandemin drabbat värst.


Med över en halv miljon dödsfall har USA drabbats hårt av coronapandemin. 

För att stötta de värst drabbade har representanthuset, med president Joe Biden i spetsen, idag klubbat igenom ett historiskt sparpaket. 

Nästan 2 000 miljarder dollar kommer avsättas för att hjälpa familjer och löntagare, vars tillvaro försvårats under pandemin.

Foto: Evan Vucci/TT

Ger ut checkar på 11 000 kronor

Amerikaner med en årslön under 75 000 dollar, motsvarande 636 000 kronor, kommer få en check på närmare 11 000 kronor. 

Ett större bidrag kommer även ges till såväl arbetslösa och barnfamiljer.

Det applåderades när stödpaketet klubbades igenom i Representanthuset. Foto: Alex Brandon/TT

Vill underlätta för företag

Men Biden har även för avsikt att hjälpa många av de företag som gått på knäna under längre perioder med nedstängningar och restriktioner.

Fyra procent av sparpaketets värde – 76 miljarder dollar – kommer gå till företag, främst inom restaurangbranschen. Det utlovas även bistånd till lokala myndigheter på 350 miljarder dollar.

Det historiska stödpaketet hyllas av Vita huset och kommer signeras av Biden på fredag, enligt Expressen.

Läs mer:

Joe Biden hundar får lämna Vita huset – bet säkerhetspersonal

Donald Trumps hemliga drag – tog vaccinet mot covid-19 i smyg

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mugg återkallas – kan orsaka kvävning

Bunge ser krokig väg mot räntesänkning

Hon står fast vid bedömningen att styrräntan kan sänkas i maj eller juni. Men vägen är inte spikrak och hon konstaterar att det har hänt en del de senaste veckorna.

Investor: Konsumenter fortsatt pressade

Wallenbergsfärens maktbolag Investors justerade substansvärde uppgick till 915 miljarder kronor, en ökning med 12 procent under det första kvartalet. Det motsvarar 299 kronor per aktie.

Kinnevik redovisar minskat värde

Investmentbolaget Kinneviks substansvärde uppgick till 47,9 miljarder kronor under det första kvartalet. Det innebär en minskning med 14 procent från föregående kvartal.

Stressen på Postnord fick Klara, 20, att krascha: ”Glömde allt”

Klara, 22, hann jobba på Postnord i ett år, sedan blev hon utbränd. Två år senare är hon fortfarande sjukskriven. – Jag visste inte var jag var eller vad jag höll på med, säger hon till Nyheter24.

Expert: Finns inget EU-förbud mot att elda grenar

Det nya eldningsförbudet har skapat hetsig debatt om att EU styr och ställer om folks trädgårdar och fått vice statsministern att utlova ändringar. Men råder det ens något förbud? En expert reder ut.