Ett nytt vaccin har godkänts av EMA.
Ett nytt vaccin har godkänts av EMA. - Foto: Fredrik Sandberg / TT

Då levereras coronavaccinet från Johnson & Johnson till Europa

EU:s läkemedelsmyndighet har godkänt nederländska Janssens vaccin mot covid-19. Till skillnad från de tidigare vaccinen behövs bara en spruta för fullgott skydd.


Ett fjärde vaccin har blivit godkänt av EMA. Läkemedelsmyndigheten rekommenderar att EU-kommissionen godkänner Janssens vaccin för alla vuxna över 18 år.  

Skillnaden mot de andra vaccinen är att det endast krävs en dos för fullgott skydd. 

– Med hjälp av det här senaste positiva utlåtandet får myndigheter runt om i EU ett annat alternativ för att bekämpa pandemin och skydda medborgarnas liv och hälsa, säger EMA-chefen Emer Cooke i ett pressmeddelande.

Läs mer: Danmark pausar Astra Zenecas vaccin – ska utreda koppling till blodproppar

Fungera på alla mutationer

EU-kommissionen har beställt 200 miljoner doser – och har option på 200 miljoner doser till, skriver TT. De lovar också att ett godkännande ska komma inom kort.  

"Det här är ännu ett avgörande steg framåt för att se till att alla medborgare kan få tillgång till säkra och effektiva vaccineringar så fort som möjligt", skriver EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides på Twitter.

Vaccinet ska enligt nederländska läkemedelsmyndigheter fungera på alla kända mutationer.

Janssen ägs av det amerikanska läkemedelsbolaget Johnson & Johnson. Nyheter24 har tidigare skrivit om vaccinet och svenske vaccinforskaren Matti Sällbergs skepticism mot att det bara behövs en dos, läs mer om det här.

Då inleds leveranserna

Under måndagseftermiddagen 29 mars meddelar AFP att Janssens vaccin kommer börja levereras till Europa från och med 19 april.

LÄS MER: 

FHM:s vaccinordning har fyra faser – så vet du vilken du tillhör

Festande ungdomar får corona – vägrar hjälpa till med smittspårning

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!