Johnson & Johnsons vaccin kan snart godkännas i Sverige.
Johnson & Johnsons vaccin kan snart godkännas i Sverige. - Foto: Envato Elements

Nytt vaccin godkänt i USA – då kan det komma till Sverige

Nu har ett nytt coronavaccin från företaget Johnson & Johnson godkänts i USA. Vaccinet kräver bara en spruta, till skillnad från de andra sorterna – men hur effektivt är det egentligen?


I lördags godkände USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet, FDA, ett nytt coronavaccin från Johnson & Johnson. Det innebär att landet nu har tre godkända vacciner. De övriga två är samma som ges i Sverige och EU – Modernas och Pfizers. 

Johnson & Johnson ska börja leverera doser till USA direkt, och planerar att kunna tillhandahålla runt 100 miljoner doser innan juni.  Det innebär att, tillsammans med de andra två sorterna, så ska alla vuxna amerikaner som vill få möjlighet att vaccinera sig, rapporterar New York Times.

Johnson & Johnsons vaccin använder en annan metod än de från Moderna och Pfizer. Metoden liknar istället den som AstraZeneca använder.

Men hur skiljer sig vaccinet från de andra sorterna? Och när kommer det till Sverige?

Räcker med en spruta

Till skillnad från de vaccin som i nuläget ges i Sverige, från Moderna, Pfizer och AstraZeneca, räcker det med en spruta från Johnson & Johnson, enligt företaget själva. De andra sorterna kräver två, med ett par veckors mellanrum.

Men Matti Sällberg, vaccinforskare och professor vid Karolinska Institutet, menar på att det inte kommer att räcka med endast en dos från Johnson & Johnson. En dos kan ge ett skydd från allvarlig sjukdom och död, men det kan inte stoppa pandemin.

–   Det här med en dos ska man ta med en nypa salt. Det finns ingen som kommer att vara fullt skyddad av en dos av ett vaccin, säger Sällberg till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är lite ett spel för gallerierna. Men det fungerar bra och är säkert, så det är jättebra att det blev godkänt.

Den andra dosen behöver inte heller vara samma som man fick vid första dosen. Vilket vaccin som man får när det blir dags att vaccineras har inte heller någon större betydelse, enligt Sällberg.

Matti Sällberg är professor och vaccinforskare vid Karolinska Institutet.

Klarar högre temperaturer

Vaccinet från Moderna och Pfizer-Biontech behöver förvaras i mycket låga temperaturer, vilket gör dem krångligare att transportera då fryskedjan inte får brytas. För det från Johnson & Johnson räcker vanlig kylskåpstemperatur. Det samma gäller AstraZenecas. 

– Om man tittar globalt sett är det en jättestor fördel. Det här med endosvaccin passar särskilt bra när man vill skydda folk i utvecklingsländerna. Där är det alltid bra att kunna ge en dos som skyddar från att hamna på sjukhus, säger Matti Sällberg.

Bieffekterna kan bli mildare

Det är så klart för tidigt att säga säkert, men det finns en del som tyder på att bieffekterna från Johnson & Johnsons vaccin är lindrigare än de som kan komma av de andra vaccinsorterna. Enligt New York Times verkar Johnson & Johnsons vaccin inte framkalla biverkningar som behöver hållas under uppsikt. Det kan bero på att bara en spruta behövs – de flesta får nämligen kännbara biverkningar först efter andra sprutan.

Hur bra skyddar det?

Enligt BBC visar tester att Johnson & Johnson-vaccinet är över 85 procent effektivt mot allvarlig covid-19-infektion, och ungefär 66 procent effektivt när man även räknade med medelsvåra infektioner.

I Sverige finns även Pfizers vaccin, men det förvaras i betydligt lägre temperaturer.

När kan det komma till Sverige?

Vaccinet måste godkännas av EU för att få användas i Sverige. Men det beslutet verkar inte vara långt borta. Enligt Frankrikes biträdande finansminister, Agnès Pannier-Runacher, kan ett godkännande komma så snart som nu i början av mars. Efter det kan det börja användas direkt i EU:s medlemsländer.

  EU har redan lagt en beställning hos Johnson & Johnson på 200 miljoner vaccindoser.

Läs mer:

Barnläkaren: "Vaccinera barn och unga"

Här kan du vaccinera dig mot covid-19 – på Ikea

Nu utvecklas nytt coronavaccin – nässpray istället för spruta

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.