Fredag 25 Jun
Stockholm

Mysteriet löst: Därför flyter fötter i land i Kanada

Över 20 människofötter har flutit i land i Kanada de senaste åren.
Över 20 människofötter har flutit i land i Kanada de senaste åren. Foto: Markus Spiske/Pexels och David Tyre/Alamy/Stella Pictures

Sedan 2007 har över 20 människofötter, iförda gymnastikskor eller kängor, flutit i land vid Vancouver Island i Kanada. Man har tidigare trott att en seriemördare kan vara inblandad, men nu har forskare hittat en förklaring till de makabra fynden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I augusti 2007 hittades två fötter på stranden Salish Sea i kanadensiska British Columbia. Bägge fötter var högerfötter, iförda gymnastikskor, i storlek 46.

Bara ett år senare hittades ytterligare fem fötter vid stranden och under de efterföljande tolv åren sköljde femton fötter till upp vid Salish Sea såväl som stranden Puget Sound. 

Medan man initialt hade misstankar om att en seriemördare var i farten har forskare nu kunnat hitta en förklaring till de mystiska fötterna.

Varför just fötter – och varför just vid Salish Sea?

Enligt Illustrerad Vetenskap tog forskarna prover från de upphittade fötterna och dessa prover visade på uppenbara vävnadsförändringar, vilket tyder på att kropparna förmodligen sjunkit till botten. 

Att fötterna, i motsats till resten av kropparna, ändå lyckades flyta beror på att fötterna just bar moderna skor med sulor som innehåller mycket luft. Men hur har fötterna separerats från kropparna från första början? 

Foto: Ian H/Alamy/Stella Pictures

Genom ett experiment med griskadaver som sänktes till havets botten kunde man konstatera att de snabbt åts upp av krabbor, räkor och humrar. Men man såg även att dessa djur föredrar mjuk vävnad. Därmed är det troligt att de äter upp mänskliga fotleder, men undviker fötterna som till stor del består av ben. 

Orsaken till att fötterna flutit i land just vid Salish Sea då? Jo, det beror helt enkelt på en kombination av pålandsvind och komplexa havsströmmar. 

Flera av fötterna som hittats har identifierats och tros tillhöra personer som antingen begått självmord eller som rapporterats som saknade till sjöss.

Kommentera
Kopiera länk
Dela