Tisdag 28 Sep
Stockholm

Bidens nya krav: Undersök coronavirusets ursprung närmare

President Joe Biden kräver att coronavirusets ursprung undersöks ytterligare.
President Joe Biden kräver att coronavirusets ursprung undersöks ytterligare. Foto: Alex Brandon/AP/TT

Under coronapandemins gång har virusets ursprung diskuterats flitigt. Härstammar covid-19 från djur, eller från ett laboratorium i Wuhan? USA:s president Joe Biden tycker inte att det är helt klarlagt ännu och kräver nu ytterligare utredningar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under onsdagskvällen, svensk tid, begärde USA:s president Joe Biden att amerikansk underrättelsetjänst ska utföra ytterligare utredningar av coronavirusets ursprung. 

"Jag har nu bett underrättelsetjänsten att fördubbla sina ansträngningar för att hämta och analysera information som kan föra oss närmare en definitiv slutsats", skriver presidenten i ett pressmeddelande via vita huset. 

Foto: Xiao Yijiu/AP/TT

Inom tre månader kräver alltså Biden svar på huruvida viruset härstammar från djur, vid en marknad i Wuhan, eller om det har sitt ursprung i ett laboratorium i samma stad. Detta trots att WHO tidigare slagit fast att viruset sannolikt överförts från djur till människor. Läs mer om det här.

Den kinesiska staten har hela tiden förnekat att de skulle ha skapat viruset, men i USA sprids laboratorium-teorin flitigt av republikaner, rapporterar AFP

Kommentera
Kopiera länk
Dela