Hundar vid festivalen i Yulin.
Hundar vid festivalen i Yulin. - Foto: Andy Wong/AP/TT

Tusentals hundar riskerar slakt vid årlig hundköttsfestival

Den årliga, och hårt kritiserade, hundköttsfestivalen i kinesiska Yulin har dragit igång. Nu riskerar tusentals hundar att slaktas och bli till mat, men djurrättsaktivister har hittills lyckats frita 68 hundar.


Den 21 juni inleddes "Lychee- and Dog Meat Festival" i Yulin i södra Kina. Festivalen inleds årligen vid sommarsolståndet och sträcker sig över tio dagar.

Vid festivalen slaktas och äts drygt 15 000 hundar, vilket är en tradition som sträcker sig 400 år bakåt i tiden. Man tros ha börjat äta hundköttet i tron om att det ger en "svalkande effekt" under sommaren. 

Aktivister kritiska mot festivalen

Både enskilda aktivister och djurrättsorganisationer har länge kritiserat festivalen och hur hundarna hanteras innan och under slakten, men arrangörerna har sagt till BBC att slakten sker på "ett humant sätt". 

Foto: Andy Wong/AP/TT

Bilder visar alljämt hur skadade hundar placeras i trånga burar innan de går sin död till mötes.

68 hundar har räddats från årets festival

Varje år utförs räddningsaktioner där hundar, som är tänkta att slaktas, sätts i säkerhet – och så var fallet även i år, rapporterar South China Morning Post

Hittills har 68 hundar, varav flera stulna och skadade, kunnat räddas påväg till festivalen, men då helt utan hjälp från officiella myndigheter.

Hundarna har nu omhändertagits och vårdas, vid behov, av veterinärer.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!