Tylenol-morden skakade hela USA.
Tylenol-morden skakade hela USA. - Foto: Brian Horton/AP/TT och AP/TT

Tylenol-morden: Förgiftningarna som satte skräck i ett helt land

Ett helt land sattes i skräck när sju personer, bosatta i och runtom Chicago, plötsligt gick en smärtsam död till mötes efter att ha tagit det smärtlindrande läkemedlet Tylenol. Orsaken? De hade blivit spetsade med cyanid av en ännu okänd gärningsman.


Året var 1982 och de smärtstillande och febernedsättande tabletterna Tylenol, med paracetamol som dess aktiva substans, var det givna alternativet för amerikaner som ville lindra sina krämpor. 

Men Tylenol skulle snart komma att förknippas med något helt annat – ond bråd död och ren och skär skräck. 

Sju personer tar Tylenol och dör 

Den 12-åriga Mary Kellerman, hemmahörande i Chicago-förorten Elk Grove Village, vaknade den 29 september 1982 med snuva och halsont. 

Hennes föräldrar gav henne en Tylenol-kapsel för att lindra hennes symtom, men bara fyra timmar senare hittades flickan död i familjens badrum. 

Mary Kellerman dog bara timmar efter hon tagit en Tylenol-tablett. Foto: AP/TT

Senare samma dag drabbades den 27-årige postarbetaren Adam Janus av vad man först trodde var en naturligt orsakad hjärtattack. Detta efter att ha tagit två Tylenol-tabletter mot sin begynnande förkylning. 

Janus 25-årige bror, Stanley Janus, och hans 19-åriga fru, Teresa Tarasiewicz Janus, åkte efter det tragiska dödsbeskedet hem till broderns närmsta familj för att sörja. I samband med detta tog de två Tylenol-kapslar vardera från broderns hem. 

Bröderna Janus och Teresa Tarasiewicz Janus begravs. Foto: Charles Knoblock/AP/TT

Kort därefter föll paret till golvet. Medan Stanley dog i bostaden, trots återupplivningsförsök, avled Teresa två dagar senare på sjukhus.  

Under de nästföljande dagarna dör ytterligare tre personer i eller omkring Chicago: Mary McFarland, 35, Paula Prince, 35, och Mary Weiner, 27. Samtliga hade tagit läkemedlet Tylenol kort innan deras död.

Sjuksköterska ser kopplingen till Tylenol

När sjuksköterskan Helen Jensen skickades ut till Adam Janus bostad, efter att Stanley och Teresa dött, upptäcker hon en burk med Tylenol i badrummet. 

Foto: Brian Horton/AP/TT

I förpackningen saknas sex kapslar och Jensen, som tidigare informerats av Adams fru att han tagit just Tylenol kort innan sin död, misstänker genast att läkemedlet kan kopplas till de plötsliga dödsfallen. 

Jensen larmade sina chefer om misstankarna, men dessa avfärdades till en början. 

Läkemedlet återkallas i hela USA

Det dröjde flera dagar innan annan vårdpersonal och polis insåg att dödsfallen i själva verket var mord. Efter att offren obducerats och deras Tylenol-förpackningar undersökts konstaterade man att kapslarna blivit spetsade med en dödlig dos cyanid.

Cyanid upptäcktes i Tylenol-kapslarna. Foto: Charlie Knoblock/AP/TT

Polisen kunde också utesluta att förgiftningen av läkemedlet skett under produktionen. Istället misstänkte man att någon hade förgiftat enskilda förpackningar som köpts i butik, för att sedan återlämna dem till butikerna. 

Den 5 oktober återkallade därför Johnson & Johnson, som var tillverkarna bakom läkemedlet, alla 31 miljoner Tylenol-förpackningar som cirkulerade i USA vid tidpunkten. 

Man hittade då ytterligare förpackningar med cyanidförgiftade Tylenol-kapslar i butiker runtom Chicago, men dessa hade lyckligtvis inte sålts ännu. 

Gärningsmannen är på fri fot

Det förgiftade läkemedlet satte skräck i hela USA och väckte en omfattande oro för hur både medicin och livsmedel kunde manipuleras i butik. 

Man började därför utveckla förpackningar med förslutningar som i högre utsträckning skulle kunna avslöja om någon mixtrat med innehållet. 

James William Lewis misstänktes för morden, men friades från misstankar. Foto: AP/TT

Efter att man konstaterat att det rörde sig om mord inleddes också jakten på gärningsmannen – men utan framgång. 

Trots att nästan 40 år har gått har man endast haft ett fåtal misstänkta, däribland James William Lewis som i samband med morden skickade ett utpressningsbrev till Johnson & Johnson där han krävde en miljon dollar för att morden skulle upphöra. Han friades emellertid från alla misstankar. 

Källa: PBS och Patch

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!