Frédéric Bourdin
Bedragaren Frédéric Bourdin låtsades, under flera månaders tid, vara den 13-årige Nicholas Barclay som försvann spårlöst i juni 1994. - Foto: Privat/San Antonio Police Department och François-Marie Banier/Francparler/Wikimedia Commons

Nicholas, 13, försvann spårlöst – då tog bedragaren hans identitet

Nicholas Barclay, 13, försvann spårlöst i Texas 1994. Tre år senare fick familjen ett samtal: pojken hade hittats. Det var inte förrän flera månader efter hemkomsten som en privatdetektiv började ana oråd – var det verkligen Nicholas som återvänt?


Det var den 14 juni 1994 som den då 13-årige Nicholas Barclay inte kom hem till familjens bostad i San Antonio, Texas, efter att ha spelat basket med sina vänner.

Pojken anmäldes dock inte som försvunnen direkt av sin familj eftersom de misstänkte att han gett sig av frivilligt. 

Nicholas hade nämligen hamnat i klammeri med rättvisan och hade dagen därpå en domstolsförhandling där det skulle slås fast om han skulle skickas till ett särskilt hem för ungdomsbrottslingar.

Brodern ser försvunne Nicholas Barclay

Så småningom anmäldes dock Nicholas som försvunnen och polisen började utreda försvinnandet. De konstaterade att 13-åringen bara haft ynka fem dollar på sig vid tiden för försvinnandet och att han sannolikt liftat för att ta sig ut ur staden.

San Antonio. Foto: Eric Gay/AP/TT

Men drygt tre månader efter försvinnandet, i slutet av september 1994, ringer pojkens äldre halvbror Jason Barclay polisen och uppger då att han sett hur Nicholas försökt göra inbrott i familjens garage. När polisen anländer uppger Jason att hans yngre bror har flytt från platsen.

Därefter finner man inga nya spår efter Nicholas – förrän tre år senare.

"Nicholas" hittas i spansk by och återvänder hem

I oktober 1997 får familjen Barclay det samtal som de nästintill förlorat hoppet om att de skulle få: polisen ringer och uppger att man hittat Nicholas i en by i Spanien. 

Kort därpå flyger FBI hem pojken som då återförenas med sin familj i San Antonio. Han förklarade då, för polis och familj, hur han kidnappats och att de som låg bakom bortförandet hade ändrat färgen på hans ögon, från blå till bruna, för att han inte skulle kännas igen.

Privatdetektiv börjar ana oråd

Månaderna som följde levde pojken tillsammans med familjen och gick i gymnasiet som en helt vanlig 16-åring. 

Men samtidigt hade privatdetektiven Charles Parker, som anlitats av en tv-producent för att undersöka den extraordinära kidnappningen närmare, börjat ana oråd. 

Med ett filmteam hade han träffat familjen, och pojken som påstod sig vara Nicholas, i deras hem och i efterhand hade han noterat flera märkliga omständigheter:

Nicholas Barclay. Bildkälla: Privat/San Antonio Police Department
  • Öronen på pojken han träffat skilde sig markant från hur Nicholas öron såg ut på bilder.
  • Pojken hade en utpräglad fransk dialekt.
  • Pojkens utsaga om att hans ögonfärg skulle ha korrigerats av kidnapparna var osannolik – även enligt ögonläkare.

Parker blev snabbt övertygad om att pojken inte var Nicholas, men både polisen och familjen avfärdade hans idéer.

DNA-test visar att pojken är Frédéric Bourdin

Men till slut fick Parker kontakt med FBI-agenten Nancy Fisher som efter förhör med pojken också börjat misstänka att något inte stod rätt till. 

Mot familjens vilja, som är fast beslutna om att det är deras son, gör man ett DNA-test som då matchar med den den franske seriebedragaren Frédéric Bourdin som är efterlyst av Interpol. 

Frédéric Bourdin. Foto: François-Marie Banier/Francparler/Wikimedia Commons

Det visar sig då att den 23-årige Bourdin fått nys om den försvunne pojken och att han sedan blonderat sitt hår, gjort en tatuering identisk med den Nicholas haft, och låtsats vara en spansk polisman när han ringde till amerikansk polis för att uppge att pojken hittats.

Låtsats vara ett barn världen över

Bourdin dömdes till sex års fängelse för identitetsbedrägeri – men det var inte första, eller sista, gången han låtsades vara ett försvunnet barn. Genom åren har han utgett sig för att vara barn i en rad olika länder, däribland Tyskland, Italien, Portugal, Sverige och Danmark. 

Allt för att få uppmärksamhet och kärlek på barnhem, i fosterhem och sjukhus runtom i världen.

Nicholas har aldrig hittats

Den verkliga Nicholas Barclay har fortfarande inte hittats och teorier om att hans egen familj ska ha varit inblandad i försvinnandet har cirkulerat ända sedan Bourdins bedrägeri uppdagades. 

Källa: The New Yorker och All That's Interesting

/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.