Tio år har gått sedan terrordåden i Norge.
Tio år har gått sedan terrordåden i Norge. - Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT och Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Årsdagen för terrordåden i Norge – så gick attackerna till

Publicerades: 21 Jul 2021, 23:01, Uppdaterades: 22 Jul 2022, 08:44

Den 22 juli 2011 begick Anders Behring Breivik det värsta terrordådet i Nordens historia. Nyheter24 redogör för händelseförloppet då 77 personer miste livet i två separata attacker – och rättegången som följde.


Klockan 15.26: Bilbomb detonerar i Oslo

På eftermiddagen den 22 juli 2011 parkerar den då 32-årige Anders Behring Breivik en skåpbil, innehållandes en drygt ett ton tung gödselbomb, vid regeringskvarteren i centrala Oslo. Därefter lämnar Behring Breivik platsen till fots.

Klockan 15.26 inkommer larmet om en kraftig explosion vid regeringens högkvarter. Den detonerade bomben orsakar omfattande skador på byggnader.

Förödelsen efter detonationen i regeringskvarteret. Foto: Polisen/NTB/TT

Vem som ligger bakom attacken är, fram till flera timmar senare, okänt, men man slår under kvällen fast att åtta personer omkommit och 200 personer skadats till följd av explosionen.

Klockan 17.26: Larm om skjutning på Utøya

När Behring Breivik lämnat regeringskvarteren beger han sig drygt fyra mil från Oslo till ön Utøya. Där befinner sig strax över 500 personer, varav de flesta är politiskt aktiva som deltar vid Arbeiderpartiets årliga sommarläger för ungdomar.

När 32-åringen anländer till ön lyckas han, genom att bära polisuniform och presentera sig som polis, få en större grupp människor att samlas runt honom.

Därefter tar han upp två vapen och öppnar eld mot den inte ont anande gruppen.

Huvudbyggnaden på Utøya. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

I drygt en timme rör sig Behring Breivik på ön och skjuter besinningslöst mot alla människor som kommer i hans väg. 

Flera ungdomar och lägerledare försöker gömma sig längs med stränderna eller fly ut i vattnet, men många förgäves.

En av stränderna längs med Utøya. Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Totalt 69 personer kan inte undkomma terroristen och skjuts till döds, medan över 100 människor skadas, varav 55 får allvarliga skador. 

Klockan 18.34: Anders Behring Breivik grips

Det dröjer 61 minuter innan polisen, efter det första larmet om skottlossningen på Utøya, anländer till ön. Detta eftersom man tvingades vänta på en färja för att kunna ta sig till ön.

Klockan 18.34, bara nio minuter efter att polisens insatsstyrka klivit iland, grips Behring Breivik.

Rättegången inleds i Oslo 16 april 2012

Det dröjer fram till den 16 april 2012 innan rättegången mot Behring Breivik inleds i Oslo. 

Under totalt tio veckor vittnar både överlevande och anhöriga om det fruktansvärda dådet, medan en oberörd, eller till och med road, Behring Breivik istället presenterar sitt manifest och gör Hitlerhälsningar.

Anders Behring Breivik under sin rättegång. Foto: Håkon Mosvold/NTB/TT

Motivet till terrorattackerna ska ha varit att stoppa Arbeiderpartiets möjligheter att rekrytera nya, unga politiska talanger.

Behring Breivik döms till 21 års förvaring 

Efter sommaren, den 24 augusti 2012, döms Behring Breivik till förvaring i 21 år, vilket är en särskild åtgärd som gör det möjligt att frihetsberöva en person på obestämd tid.

Källa: Norska 22 juli-kommissionens slutrapport

/
/
Relaterat
Senaste nytt

Nytt covidvaccin testas – ska klara mutationer

Sverige inte redo för framtida solcellsavfall

1 timme sedan
Mängden gamla solcellspaneler och vindturbinblad väntas mångdubblas i takt med att solenergi- och vindkraftanläggningar växer. Men Sverige är inte redo att hantera den förväntade mängden av uttjänta solcellspaneler och vindturbinblad i framtiden, slår Riksrevisionen fast i ny rapport.

Nytt åtal mot Donald Trump

1 timme sedan
USA:s expresident Donald Trump säger att han åtalas i samband med en federal utredning om hur han hanterat hemligstämplade dokument efter sin tid i Vita huset. Justitiedepartementet har inte bekräftat åtalet.

Spökgarn ska städas bort från svenska vatten

2 timmar sedan
På tio platser kring Sveriges kuster ska städinsatser genomföras för att samla in de fiskeredskap som förlorats i sjöar och hav, uppger Havs- och vattenmyndigheten (Hav) i ett pressmeddelande.

Frankrike i chock efter knivdådet

igår 23:24
Läget är fortsatt kritiskt för de fyra barn som attackerades av en man i Annecy. Gärningsmannen har uppehållstillstånd i Sverige, men hade enligt den franske inrikesministern nekats asyl i Frankrike.

Expert om migrationspakten: En urvattnad framgång

igår 22:54
EU:s medlemsländer har slutligen enats om en framtida asyl- och migrationspolitik. Det har varit oenighet sedan flyktingkrisen 2015. Det är en stor förhandlingsframgång i dag, säger Bernd Parusel, expert på EU:s migrationspolitik.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.