Tisdag 28 Sep
Stockholm

Hyllad läkare befruktade kvinnor – med sin egen sperma

En fertilitetsläkare i Kanada ska ha inseminerat flera kvinnor med sin egen sperma.
En fertilitetsläkare i Kanada ska ha inseminerat flera kvinnor med sin egen sperma. Foto: Wong Maye-E/AP/TT och Pexels

En kanadensisk fertilitetsläkare har förlorat sin läkarlegitimation och ska betala en förlikning på 92 miljoner kronor. Detta efter att det uppdagats att han, under flera decennier, inseminerat kvinnor med sin egen sperma.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Fertilitetsläkaren, som är i 80-årsåldern, har tidigare prisats av Kanadas regering för de framstående insatser han gjort för kvinnors reproduktiva hälsa i landet.

Men nu har det uppdagats att läkaren inseminerat flera tidigare kvinnliga patienter med sin egen sperma. 

Biologisk far till minst 17 patienters barn

Det var när ett par i Kanada noterade hur deras dotter inte liknade dem, och upptäckte att hon hade en sjukdom som släkten saknade anlag för, som misstankar först väcktes mot läkaren.

Enligt BBC ska föräldrarna ha begärt DNA från läkaren, som vägrat möta deras krav. De ska då ha tagit kontakt med andra patienter och jämfört deras barns DNA med deras dotters DNA – som överensstämde i 17 fall.

Därmed stod det klart att läkaren var biologisk pappa till minst 17 barn som hans patienter fått efter att ha blivit behandlade av honom. 

Ska betala förlikning på 92 miljoner kronor

Som en följd av detta har läkaren, som förnekat brott, nu blivit av med sin läkarlegitimation, och har dessutom godkänt att betala en så kallad förlikning – på drygt 92 miljoner kronor. 

Summan ska fördelas på 206 personer, som utgörs av tidigare patienter och barn, vilka väckt en så kallad grupptalan mot läkaren 2016.

Förlikningen, som alltså godkänts av bägge partner, måste även godkännas i kanadensisk domstol. Detta väntas ske i november. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela