En fertilitetsläkare i Kanada ska ha inseminerat flera kvinnor med sin egen sperma.
En fertilitetsläkare i Kanada ska ha inseminerat flera kvinnor med sin egen sperma. - Foto: Wong Maye-E/AP/TT och Pexels

Hyllad läkare befruktade kvinnor – med sin egen sperma

En kanadensisk fertilitetsläkare har förlorat sin läkarlegitimation och ska betala en förlikning på 92 miljoner kronor. Detta efter att det uppdagats att han, under flera decennier, inseminerat kvinnor med sin egen sperma.


Fertilitetsläkaren, som är i 80-årsåldern, har tidigare prisats av Kanadas regering för de framstående insatser han gjort för kvinnors reproduktiva hälsa i landet.

Men nu har det uppdagats att läkaren inseminerat flera tidigare kvinnliga patienter med sin egen sperma. 

Biologisk far till minst 17 patienters barn

Det var när ett par i Kanada noterade hur deras dotter inte liknade dem, och upptäckte att hon hade en sjukdom som släkten saknade anlag för, som misstankar först väcktes mot läkaren.

Enligt BBC ska föräldrarna ha begärt DNA från läkaren, som vägrat möta deras krav. De ska då ha tagit kontakt med andra patienter och jämfört deras barns DNA med deras dotters DNA – som överensstämde i 17 fall.

Därmed stod det klart att läkaren var biologisk pappa till minst 17 barn som hans patienter fått efter att ha blivit behandlade av honom. 

Ska betala förlikning på 92 miljoner kronor

Som en följd av detta har läkaren, som förnekat brott, nu blivit av med sin läkarlegitimation, och har dessutom godkänt att betala en så kallad förlikning – på drygt 92 miljoner kronor. 

Summan ska fördelas på 206 personer, som utgörs av tidigare patienter och barn, vilka väckt en så kallad grupptalan mot läkaren 2016.

Förlikningen, som alltså godkänts av bägge partner, måste även godkännas i kanadensisk domstol. Detta väntas ske i november. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Sundsvall: Polisen rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Birsta, polisen larmas till en butik", skriver polisen på sin hemsida.