Tisdag 28 Sep
Stockholm

Alla över 12 år erbjuds vaccin mot covid-19 i Tyskland

Barn över 12 år erbjuds vaccin i Tyskland.
Barn över 12 år erbjuds vaccin i Tyskland. Foto: Kallestad, Gorm/TT & Halvard Alvik/NTB scanpix/TT.

Tysklands hälsoministrar har kommit fram till att alla över 12 år nu ska erbjudas vaccin mot covid-19. Detta trots att expertgruppen för vaccinfrågor inte rekommenderar allmän vaccinering av unga.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nu ska alla över 12 år erbjudas vaccin mot covid-19 i Tyskland. Det har hälsoministrarna i landets 16 delstater kommit överens om. En anledning till beslutet kan vara att man oroar sig för att smittspridningen ska öka när unga kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot. 

De går därmed längre än landets särskilda expertgrupp i vaccinationsfrågor, som inte rekommenderar generell vaccinering av unga. 

Hälsoministrarna har också enats om att äldre och personer i riskgrupp ska erbjudas en påfyllnadsdos, det vill säga en tredje dos vaccin, från 1 september. 

Beskedet tolkas som kritik mot experter

Hälsoministrarna understryker att beskedet inte är ett vaccinkrav för unga, utan enbart en erbjudan till personer över 12 år att vaccinera sig. 

Men trots detta betraktas beskedet som kritik mot expertgruppen i vaccinationsfrågor. Experterna menar att det är viktigare att först och främst se till att fler över 18 vaccinerar sig, än att barn gör det, enligt Ekot

Kommentera
Kopiera länk
Dela