Tisdag 28 Sep
Stockholm

Kuststaden som snart kan vara obeboelig – på grund av översvämningar

Lagos kan ligga helt under ytan om inte alls länge till.
Lagos kan ligga helt under ytan om inte alls länge till. Foto: Unsplash

I Lagos, Nigeria går människor till jobbet på mornarna med vatten upp till knäna. Redan år 2100 kan miljonstaden vid Nigerias kust ligga helt under vatten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I Tyskland och Belgien har stora översvämningar lett till att människor förlorat sina hus och till och med nära och kära.

Hela bilar och hem spolas bort av vattenmassorna och flera människor saknas.

I Lagos, Afrikas största stad, är bilar dränkta i vatten en vardag. Enligt CNN kan de miljöer som människor vistas i – arbetsplatsen eller hemmet, försvinna om ett tiotal år.

"Utom kontroll"

Lagos är en kuststad i Nigeria, med en snabbt växande befolkning på runt 13 miljoner. Mellan mars och november infaller landets regnperiod, då översvämningar är ett faktum. Men i år har översvämningarna varit värre än någonsin, och de väntas bli värre i september när skyfallen når sin kulmen.

I år har 15,385 människor förflyttats till följd av översvämmade hem.

Läget blir inte heller bättre av att stadens dräneringssystem är alltför bristande och att urbaniseringen är "utom kontroll", enligt en studie skriven av forskare vid Institute of Development studies i Storbritannien.

Kritiserade projekt

Forskningen kom fram till att Lagos år 2100 kan komma att ligga helt under vatten, något myndigheterna nu försöker förhindra genom att dels förbättra vattenledningarna.

Projekten har dock kritiserats för att vara otillräckliga, något som kan vara en följd av regeringen minskade budget i klimatfrågor efter landets svaga ekonomi.

Överklassområdet på ön Victoria Island håller på att "ätas upp av vattnet", enligt nigerianska miljöforskaren Seyifunmi Adebote. Nu arbetar staden för fullt med en åtta kilometer lång mur runt hela ön, då skyfallen kan komma att spola ut marken i havet, rapporterar CNN.

Kommentera
Kopiera länk
Dela