FN:s stora klimatrapport gav tunga besked.
FN:s stora klimatrapport gav tunga besked. - Foto: TT/AP/Martin Meissner/Anna Karolina Eriksson

FN:s mörka rapport: Varnar för extremväder och värmeböljor

Varmare än det är nu har det inte varit på 100 000 år – och värre kommer det att bli. Anledningen är solklar: den mänskliga påverkan på klimatet.
– Ingen går säker och alla påverkas, säger amerikanska klimatforskaren Linda Mears.


På måndagen presenterade FN:s klimatpanel IPCC en omfattande rapport om klimatförändringarna – och det var dyster läsning. 

Klimatförändringarna kommer att öka i hela världen, vilket innebär extremväder och höjda temperaturer. Enligt rapporten är det ingen tvekan om vem som är boven i dramat: människans utsläpp av växthusgaser.

”Några av de värmeextremer vi har sett det senaste årtiondet skulle ha varit extremt osannolika om det inte vore för människans påverkan på klimatsystemet.” skriver IPCC i sin rapport.

Det här kommer hända:

Den globala uppvärmingen är oundviklig: Jordens medeltemperatur kommer öka med 1,5 grader inom 20 år. Det är varmare nu, än på 100 000 år  

Extremväder kommer att bli vanligare: De senaste månadernas värmeböljor, ösregn och bränder kommer fortsätta. Framförallt är det ökad risk för värmeböljor. 

Havsnivåerna stiger: Värmen gör att glaciärer och inlandsisar smälter allt fortare, vilket är den största orsaken till att havsnivåerna stiger globalt. De höjda nivåerna är oåterkalleliga. 

Det här måste göras

Rapporten visar att koldioxid är den stora anledningen till klimatförändringarna. Idag släpps det ut 40 miljarder ton koldioxid per år, och det ökar varje år. 

För att klara 1,5 graders uppvärmning krävs att utsläppen skärs ner rejält och stoppas helt till år 2050. 

– Vi har nu en mycket bättre bild av klimatet i det förflutna, i nutid och i framtiden, vilket är avgörande för att förstå vart vi är på väg och vad som kan göras och hur vi kan förbereda oss” säger Panmao Zhai, en av ordförandena i IPCC:s arbetsgrupp, i ett pressmeddelande

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Protest mot Postnord-vd:ns lön – tjänar 935 000 i månaden: ”Stopp”

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Användningen av explosiva ämnen ökade under 2023 jämfört med åren innan och ligger nu i nivå med toppnoteringen från 2019, visar statistik från Polismyndigheten.

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

1 timme sedan
I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

1 timme sedan
Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)