Tisdag 26 Okt
Stockholm

Älskaren dödade Dollys make – och levde på parets vind i tio år

I ett helt årtionde levde Otto Sanhuber på Dolly Oesterreichs vind.
I ett helt årtionde levde Otto Sanhuber på Dolly Oesterreichs vind. Foto: AP/TT och Wikimedia Commons

När hemmafrun Walburga ”Dolly” Oesterreich blev uttråkad i sitt äktenskap skaffade hon sig en älskare i Otto Sanhuber. I ett helt decennium levde han, under stort hemlighetsmakeri, på det gifta parets vind – och kom undan med dödsskjutningen av Dollys äkta make.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den tyskfödda Walburga ”Dolly” Oesterreich gifte sig under det tidiga 1900-talet med den välbärgade mannen Fred Oesterreich. 

Medan Dolly levde som hemmafru drev Fred en framgångsrik textilfabrik i amerikanska Milwaukee. Äktenskapet ska ha lämnat Dolly uttråkad, i synnerhet eftersom Fred, som ofta tog till flaskan, jobbade långt in på kvällarna.

Tristessen till trots var Dolly trogen mot Fred – fram till en höstdag 1913, då ett ökänt triangeldrama började ta form. 

Otto Sanhuber kommer in i bilden

När Dollys symaskin plötsligt slutade fungera ringde hon Fred som då skickade en reparatör från sin fabrik. 

Reparatören var den 17-årige Otto Sanhuber, vilken den då 26-åriga hemmafrun tros ha haft ögonen på sedan tidigare eftersom hon ska ha mött honom i dörren iförd en silkesmorgonrock och knähöga strumpor. 

Otto Sanhuber. Foto: AP/TT

Vad som skulle vara en simpel symaskinsreparation i parets bostad blev istället begynnelsen på en tio år lång kärleksaffär.

Grannarnas misstankar och Otto flyttar in på vinden

Till en början träffades Dolly och Otto på hotell i närheten, men det dröjde inte länge innan hemmafrun tröttnade på att hela tiden behöva lämna sitt hus. 

Hon bjöd därför över 17-åringen till sitt hem istället, men även detta upplägg blev kortvarigt när grannarna började ställa frågor om den unga mannen som hela tiden kom på besök.

Lösningen på problemet? Dolly bestämde att Otto helt enkelt skulle bo på vinden, och så fick det bli. Han sa upp sig från sitt arbete på fabriken och den mörka vinden blev, under stort hemlighetsmakeri, hans hem. 

Walburga Oesterreich. Foto: Wikimedia Commons

Älskaren följde med i flytten

Drygt fem år senare, år 1918, berättade Fred att de skulle behöva sälja sitt hus för att flytta till Los Angeles.

Men inte ens då upptäcktes den unge älskaren på vinden. Detta eftersom Dolly, med stor framförhållning, såg till att Otto i förväg lämnade bostaden i Milwaukee och flyttade in på vinden i det nya hemmet i Kalifornien.

Maken skjuts ihjäl med flera skott

I ytterligare fyra år kunde kärleksaffären fortlöpa utan några hinder alls och det var inte förrän den 22 augusti 1922 som saker och ting tog en än mer mörk vändning.

Det var nämligen denna dag som Otto, efter att ha hört Dolly och Fred bråka högljutt, lämnade vinden för att komma till sin älskares undsättning. 

Foto: Annabell Gsödl/Alamy/Stella Pictures

När en redan rasande Fred väl fått syn på den unge mannen uppstod tumult och det hela slutade med att Otto, som var beväpnad med två pistoler, sköt ihjäl maken med flera skott.

Lyckades lura polisen

Direkt efter mordet låste Otto, väl medveten om att grannarna skulle larma polisen efter de höga skotten, in Dolly i en garderob. Tanken var att hon då skulle ha ett alibi: inlåst i en garderob kunde hon inte ha skjutit sin egen man.

När polisen väl kom till bostaden spelade Dolly med och hävdade att en inbrottstjuv skjutit Fred och därefter låst in henne. Med viss skepsis köpte polisen hennes historia och släppte henne på fri fot. 

Nya flörten gömde mordvapnet

Efter de dramatiska händelserna flyttade Dolly till ett nytt hus, och med maken "ur vägen" hade man kunnat tro att hon skulle bli mer öppen kring relationen till Otto – men icke. 

Han flyttade in på vinden ännu en gång, medan Dolly inledde ett förhållande med advokaten Herman S. Shapiro. Men likt Fred spenderade han stora delar av sin tid på jobbet och hon tog sig därför ytterligare en älskare: Roy Klumb

Los Angeles på 1920-talet. Foto: World Photos/Alamy/Stella Pictures

Med sin goda övertalningsförmåga lyckades Dolly få Roy, samt en välvillig granne, att gömma varsin av de två pistoler som använts vid mordet på hennes man. 

Dolly greps – men kom undan igen

Vapnen var dock inte gömda länge. När Dolly gjorde slut med Roy gick han nämligen raka vägen till polisen med pistolen, och grannen gjorde likadant.

Dolly greps, men kunde inte knytas till vapnen eftersom de hade korroderat. I arresten berättade hon för Herman, advokaten hon hade ett förhållande med, om Otto och bad honom att ge honom mat uppe på vinden. 

Väl där berättade Otto om den minst sagt udda relation han haft med Dolly för Herman, som inte blev avskräckt, utan istället flyttade in med Dolly som blev frisläppt.

Bägge gick fria efter dödsskjutningen

Sju år senare, när det började knaka i fogarna, lämnade Herman Dolly och gick raka vägen till polisen med all information han hade om mordet på Fred. 

Otto Sanhuber, i mitten, efter gripandet. Foto: AP/TT

Dolly, å ena sida, greps kort därpå, men när juryn inte kunde komma överens om en dom släpptes hon på fri fot. Otto, å andra sidan, greps och dömdes för dråp, men preskriptionstiden hade löpt ut och även Otto kunde lämna rättegången som en fri man. 

Källa: Los Angeles Times och Milwaukee Magazine

Kommentera
Kopiera länk
Dela