Lördag 23 Okt
Stockholm

Vittnesmål från Kabul: "Överallt ser jag kvinnor i skräck"

En 24-årig kvinna vittnar om att situationen redan förändrats för kvinnor i Kabul.
En 24-årig kvinna vittnar om att situationen redan förändrats för kvinnor i Kabul. Foto: TT/AP Photo/Rahmat Gul

En 24-årig afghansk kvinna berättar hur Kabul förändrats över en natt.
Att hon nu måste bära burqa och har gömt sina universitetsbetyg av rädsla för talibanerna.
"Jag ser kvinnor i skräck och fula män som hatar kvinnor", skriver hon i the Guardian.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Talibanerna har tagit över kontrollen i Afghanistan och många fruktar nu för hur situationen i landet ska utvecklas, särskilt för kvinnorna. Skulle landet börja styras enligt sharialagar kan kvinnor nekas vård, utbildning och många andra rättigheter som anses självklara för i kvinnor i västvärlden. 

Redan samma dag som talibanerna tog över landets huvudstad Kabul, kom ett gripande vittnesmål om hur många kvinnors liv förändrats drastiskt över en natt.

En talibansk krigare på Kabuls gator. Foto: TT/AP/Rahmat Gul

Får inte åka kollektivtrafik eller taxi

En 24-årig kvinna skriver i the Guardian om hur hon var på väg till universitet på söndagsmorgonen när hon möttes av flyende kvinnor som sprang från studentbostäderna. De hade fått reda på talibanernas invasion av staden och hot om att de skulle bli slagna för att de inte bar burqa.

Hon berättar att de försökte ta sig hem, men att det inte kunde åka med kollektivtrafiken. Inte heller med taxi eftersom förarna inte vågade eller ville riskera att ta emot kvinnor i sina bilar.

24-åringen som läser vid två av Afghanistans bästa universitet, berättar att det första hon gjorde när hon kom hem var att gömma sitt leg, sina diplom och certifikat – hennes syster gjorde likadant. 

Talibaner utanför presidentens palats. Foto: TT/AP/Rahmat Gul

"Inte skratta högt"

Hon berättar att salongen där hon brukade göra sina naglar hade ha ett skyltfönster fullt med vackra kvinnor, men över natten hade det blivit övermålat.

"Jag kan inte längre skratta högt, jag kan inte lyssna på mina favoritlåtar, jag kan inte träffa mina vänner på vårt favoritkafé. Jag kan inte bära min gula favoritklänning eller ha rosa läppstift. Och jag kan inte längre gå till mitt jobb eller avsluta min universitetsutbildning som jag slitit med i fyra år", skriver hon i the Guardian. 

"Fula män som hatar kvinnor"

Enligt 24-åringen är det värsta hur många av männen på gatorna vänt kvinnorna ryggen, hånat dem och skrattat åt deras förtvivlan. Och att de efter 20 års av kamp för frihet, nu återigen ska behöva ta på sig burqa och gömma sina identiteter.

"Överallt ser jag kvinnor i skräck och fula män som hatar kvinnor, som inte vill att kvinnor ska utbilda sig eller ha frihet. När jag fick höra att talibanerna hade nått Kabul, kände jag att jag kommer att bli en slav. De kan leka med mitt liv på vilket sätt de vill." 

Kommentera
Kopiera länk
Dela