Nyheter24 har pratat med terrorexperten Hans Brun om explosionerna i Kabul.
Nyheter24 har pratat med terrorexperten Hans Brun om explosionerna i Kabul. - Foto: Claudio Bresciani/TT och Wali Sabawoon/AP/TT

Experten efter dåden i Kabul: "Var en fråga om när – inte om"

På torsdagseftermiddagen inträffade två dödliga terrordåd i närheten av Kabuls flygplats – något som inte förvånar terrorexperten Hans Brun.
– Det var en fråga om när och inte om, säger han till Nyheter24.


Det var under torsdagseftermiddagen som två explosioner inträffade vid Hamid Karzai International Airport, samt ett närliggande hotell, i Kabul. 

Ett stort antal civila och soldater skadades och omkom i dåden – som inte kommer som någon överraskning.

– Risken för attacker var överhängande från början och det var snarare en fråga om när och inte om, säger terrorexperten Hans Brun till Nyheter24

IS-Khorasan ligger bakom terrordåden

På torsdagskvällen tog terrorgruppen IS på sig attackerna och vid en pressträff uppgav Pentagon att det mer specifikt rör sig om två självmordsbombare med anknytning till den afghanska grenen IS-Khorasan.

Hans Brun. Foto: Claudio Bresciani/TT

– IS-Khorasan är starkt kritiska mot talibanerna och kan tänkas ha ett intresse av att störa evakueringen för att öka på konflikten mellan USA och talibanerna, förklarar Brun.

USA kan förlänga närvaron i Afghanistan

Vid explosionerna dödades ett flertal amerikanska soldater, enligt ett officiellt uttalande från Pentagons pressekreterare John Kirby

– Detta kan leda till att USA förlänger sin närvaro i Afghanistan, åtminstone vid flygplatsen, säger Brun.

John Kirby. Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Amerikanska trupper ska, enligt ett tidigare beslut, dra sig tillbaka den 31 augusti, vilket nu alltså kan komma att ändras.

– Det avgörande är det politiska läget i USA och vad som sker under de kommande 48 timmarna, avslutar Brun. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!