Den farliga utmaningen har ofta slutat med en direktbiljett till akuten.
Den farliga utmaningen har ofta slutat med en direktbiljett till akuten. - Foto: Colin Anderson/wikicommons/Pexels

Flera allvarligt skadade – nu förbjuder Tiktok utmaningen

Den senaste veckan har ”Milk carte challenge” blivit en viral trend. Efter att flera personer skadat sig allvarligt har Tiktok nu förbjudit utmaningen.


Det är framför allt i USA som folk hakat på utmaningen som går ut på att stapla mjölkbackar, liknande svenska läskbackar, som en pyramid och sedan klättra upp för den utan att ramla. 

Utmaningen, som spridit sig som en löpeld hos miljoner användare på Tiktok, har fått katastrofala följder. Det finns ingen statistik över hur många som skadats, men runt om i USA kommer rapporter om brutna armar och ben, korsbandsskador och även fall där personer fått allvarliga skador på nacke och rygg.

Hårt belastad sjukvård

Amerikanska läkare uppmanar nu folk att sluta delta i utmaningen. Dels för att den är farlig, men också för att den hårt belastade sjukvården behöver använda all sin kraft till patienterna med covid-19.

– Alla måste ta sitt ansvar, och det innebär att man inte deltar i utmaningar som den här som belastar systemet ytterligare", säger Shawn Anthony, en ortopedkirurg vid Mount Sinaisjukhuset i New York till Washington Post.

Förbjuds av TikTok

I ett uttalande till Washington Post säger Tiktok att plattformen nu förbjuder utmaningen, eftersom den "främjar och förhärligar farliga handlingar."

– Vi tar bort videor och omdirigerar sökningar enligt våra riktlinjer för communityn för att avskräcka från sådant innehåll, skriver mediejätten i ett uttalande och fortsätter: 

– Vi uppmuntrar alla att vara försiktiga i sitt beteende, oavsett om de är på nätet eller i verkliga livet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

1 timme sedan
Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.