Tisdag 28 Sep
Stockholm

Joe Biden efter utträdet ur Afghanistan: "Det var dags"

USA:s president Joe Biden höll ett tal till nationen på tisdagen.
USA:s president Joe Biden höll ett tal till nationen på tisdagen. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Efter att USA dragit tillbaka sina trupper från Afghanistan, efter 20 års närvaro i landet, höll president Joe Biden ett tal till nationen på tisdagen.
– Det var dags att avsluta kriget, säger han och betonar att man från amerikanskt håll inte är klara med IS Khorasan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På måndagskvällen, svensk tid, lämnade det sista amerikanska flygplanet Kabuls flygplats i Afghanistan. Därmed gjorde USA ett historiskt utträde ur landet – efter 20 års närvaro med militära styrkor.

Biden: "Var dags att avsluta kriget"

Under tisdagen höll president Joe Biden ett tal till nationen där han kallade de omfattande evakueringar USA organiserat för en "extraordinär framgång".

– Till de som tycker att vi borde ha stannat. Till de som vill ha ett tredje decennium av krig. Vad är syftet?, sa presidenten och fortsatte:

– Det var dags att avsluta kriget.

"Tar ansvar för beslutet"

I talet försäkrade Biden att man skulle se till att de amerikaner som är kvar i landet får komma hem – och han bemötte även kritiken om att evakueringen borde inletts tidigare.

- Jag tar ansvar för beslutet. Vissa säger att vi borde ha startat massevakueringen tidigare. Respektfullt: jag håller inte med, säger Biden.

Varnar IS Khorasan – efter terrordåden

Avslutningsvis riktade sig presidenten direkt till terrorgruppen IS Khorasan, vars självmordsbombare bland andra dödade 13 amerikanska soldater under förra veckan.

– Till IS-K: Vi är inte klara med er än, säger Biden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela