Lördag 25 Sep
Stockholm

Brian, 74, överlevde 9/11-attacken på 84:e våningen

Brian Clark, 74, överlevde mirakulöst terrordåden den 11 september 2001.
Brian Clark, 74, överlevde mirakulöst terrordåden den 11 september 2001. Foto: Brian Clark och Richard Drew/AP/TT

När den numera pensionerade mäklaren Brian Clark, 74, befann sig i det södra World Trade Center-tornet den 11 september 2001 flög det andra kapade flygplanet in i byggnaden. Mirakulöst nog överlevde Brian – trots att han befann sig på 84:e våningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När terrordåden skakade världen den 11 september 2001 befann sig den dåvarande mäklaren Brian Clark, 74, mitt i kaosets mittpunkt. 

"En ring av eld"

Klockan 08.46 på morgonen, på den 84:e våningen av det södra World Trade Center-tornet, kunde han höra två kraftiga explosioner och genom fönstret uppenbarade sig en fruktansvärd syn.

Foto: Chao Soi Cheong/AP/TT

– Runt det norra tornet var det en ring av eld på 93:e våningen, säger Clark till SVT och fortsätter:

– Någonting hade hänt, men vi visste inte vad det var, i tornet intill. Det var illa, men vi hade klarat oss. Det var så man kände.

Räddade man ur rasmassorna

Kort därefter gjordes ett utrop i den södra byggnadens högtalare som gjorde gällande att byggnaden var säker och att de som, i rädsla, påbörjat evakuering kunde återgå till sina kontor.

Men klockan 09.06 flög ytterligare ett kapat plan in i World Trade Center. Denna gång i det södra tornet – på våningen under den som Clark befann sig på.

Byggnaden svajade till i flera sekunder, och Clark påbörjade då sin flykt nerför byggnaden. På vägen räddade han en man, Stanley Praimnath, som låg bland rasmassorna.

Stanley Praimnath och Brian Clark. Foto: Brian Clark

– Med en ficklampa tog vi oss till trapphuset och jag riktade ljuset nedåt. Då valde jag att chansa och fortsätta nedåt, trots att alla andra gick upp, säger han till SVT.

Med bråte fallandes lyckades de två männen mirakulöst ta sig ut ur byggnaden levande innan den rasade ihop klockan 09.59.

Kommentera
Kopiera länk
Dela