Söndag 24 Okt
Stockholm

Mysteriet med livbåten på Bouvetön – varit olöst i 60 år

Den övergivna båten vid Bouvetön har förbryllat en hel värld sedan 1964.
Den övergivna båten vid Bouvetön har förbryllat en hel värld sedan 1964. Foto: History and Art Collection/Alamy/Stella Pictures och Wikimedia Commons

För nära 60 år sedan hittades en övergiven livbåt som dragits upp på den karga och svårtillgängliga Bouvetön belägen 170 mil söder om Antarktis. Fyndet har förbryllat en hel värld – vem kom med livbåten, och vad hände egentligen med dem?

Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Med sitt karga landskap och den extrema väderleken är den 49 kvadratkilometer stora Bouvetön, som förvaltas av det norska polarinstitutet, både svårtillgänglig och obebodd. 

Därför blev uppståndelsen stor när norska och sydafrikanska forskare, som deltog vid en expedition på ön år 1964, gjorde en minst sagt chockerande upptäckt.

Övergiven livbåt hittas på Bouvetön

Det var uppe på en lavaplatå på ön som forskarna gjorde det förbryllande fyndet.

"I en liten insjö hittade vi en till synes oskadd livbåt. Färgen var väldigt avskavd och vi kunde inte hitta någon märkning som kunde ha avslöjat var den kom ifrån, skrev den norske forskaren Torbjørn Lunde efter fyndet. och fortsatte vidare:

Livbåten vid Bouvetön. Foto: Wikimedia Commons

"Detsamma gällde för ett par åror och ett livbälte som hittades en bit bort."

Under den timme som forskarlaget spenderade på ön gjorde de inga iakttagelser av andra människor eller spår från människor.

Teorierna om mysteriet

Den mystiska livbåten har gett upphov till en rad teorier från diverse sakkunniga. 

En av teorierna som presenterats är att båten helt enkelt drivit iland på ön från det stormiga havet som omger den. Men invändningen blir direkt: hur kan årorna och livbältet ha placerats prydligt intill båten?

Bouvetön. Foto: NASA Image Collection/Alamy/Stella Pictures

En annan teori är att livbåten helt enkelt lämnats kvar av ett forskarlag som tidigare besökt ön. 

Det som gör att denna teori ifrågasatts är varför man skulle bemöda sig med att bära båten från stranden och lämna den helt funktionsdugliga båten på platån? Dessutom skulle ju deltagarna då ha blivit strandade på ön.

En tredje teori som uppmärksammats är att det helt enkelt är skeppsbrutna människor som lyckats ta sig iland på ön med båten. Men då kvarstår frågorna: vilka var de och vad hände med dem på den kusliga ön?

Källa: Mord & Mysterier och Mysteriet: En podcast

Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela