YouTube tar ner vaccinskeptiska klipp.
Youtube tar ner vaccinskeptiska klipp. - Foto: Stella Pictures & Johan Nilsson/TT.

Youtube förbjuder videor som är kritiska mot vaccin

Nu tar Youtube ner alla videor som är kritiska mot godkända vaccin. Plattformen blockerar även stora antivaccin förespråkare.


Youtube, som ägs av Google, stänger nu ner alla videokanaler som styrs av uppmärksammade vaccinkritiker. Plattformen förbjöd desinformation om coronavaccinet för flera månader sedan, men har nu valt att ta ner alla videor som påstår att alla vaccin som godkänts av hälsomyndigheter är farliga eller ineffektiva. 

Bland annat tar Youtube ner videor som påstår att vaccin mot mässlingen, påssjuka och röda hund kan orsaka autism, eller att influensavaccin kan leda till infertilitet, skriver Washington Post. 

Färre vaccinerade än i Kanada och Storbritannien

Anledningen till det nya beslutet är att forskare har kunnat fastslå att antivaccin videor på Youtube har bidragit till ökat skepsis mot vaccin som räddar liv i USA och världen. 

Man ser att vaccintakten har saktat ner i USA och att antalet vaccinerade amerikaner är betydligt färre än i länder som Kanada och Storbritannien. 

I USA har runt 56 procent av befolkningen fått två doser mot covid-19, medan 71 procent av befolkningen i Kanada är fullvaccinerad och 67 procent av befolkningen i Storbritannien är fullvaccinerad, enligt Washington Post. 

Biden: "Sociala medier är ansvariga" 

I juli sa USA:s president Joe Biden att sociala medieplattformar är delvis ansvariga för spridningen av desinformation om vaccin och att de därmed behöver vidta åtgärder. 

Facebook förbjöd desinformation om alla olika vaccin redan för sju månader sedan, men enligt Washington Post finns några av de mest uppmärksammade vaccinskeptikernas sidor kvar på plattformen. 

Enligt Youtube själva har plattformen tagit ner över 133 000 videor med desinformation om coronaviruset.

Joe Biden. Bildkälla: Evan Vucci/TT.
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.