Onsdag 27 Okt
Stockholm

Fem döda och två skadade i attack i Kongsberg utanför Oslo

Fem personer har dött efter attacken i Kongsberg.
Fem personer har dött efter attacken i Kongsberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB

En beväpnad man, som setts med pilbåge, greps efter att ha gått till attack mot flera personer i Kongsberg väster om Oslo under onsdagskvällen. Minst fem personer har dött efter dådet och motivet är ännu okänt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Klockan 18.13 på onsdagskvällen kallades norsk polis till centrala Kongsberg utanför Oslo. 

Larmet ska ha gällt en misstänkt gärningsman som var beväpnad med pilbåge och som sköt mot minst en annan person i eller i närheten av en matbutik, enligt Laagendalsposten.

Fem döda och två skadade utanför Oslo

Inte förrän en halvtimme senare, klockan 18.47, kunde en misstänkt gärningsman gripas, och polisen höll därefter en pressträff med anledning av det inträffade.

– Vi kan tyvärr bekräfta att det är flera skadade och döda efter händelsen. De skadade är körda till sjukhus, sa polischefen Øyvind Aas.

Senare under kvällen bekräftade polisen, enligt NRK, att fem personer dödats i attacken och att två personer är allvarligt skadade, varav den ena är civil polis. 

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Stor polisinsats i Kongsberg

I samband med att polisen fick larmet uppmanades allmänheten att hålla sig inomhus, och omfattande polisresurser skickades till platsen.

En stor polisinsats pågick i Kongsberg även efter det att gärningsmannen gripits. Polisen uppger emellertid att man inte söker efter fler gärningspersoner.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

– Enligt våra uppgifter så är det en ensam gärningsman, säger polischefen.

Den norska säkerhetspolisen ska ha informerats om händelsen.

Dansk man gripen

Under en pressträff vid 22-tiden uppgav polisen att man arbetar febrilt för att få klarhet i motivet till attacken, och att man inte kan utesluta att det rör sig om terror.

– Med tanke på händelsen är det naturligt att utreda om detta är en terrorhandling, säger polisen vid pressträffen.

På torsdagen gick norska polisen ut med att det är en en dansk 37-årig man som gripits misstänkt för dådet. Mannen är bosatt i Kongsberg sedan några år och har erkänt, läs mer om det här.

Attacken i Kongsberg – det här vet vi 

Klockan 18.12 den 13 oktober fick norska polisen in ett larm om att en man sköt med pilbåge i en mataffär i centrala Kongsberg. 34 minuter senare grips han av polis. 

Fyra kvinnor och en man, alla mellan 50 och 70 år, dödades vid attacken, och två personer skadades. Deras tillstånd är inte livshotande. 

Den misstänkte gärningsmannen är den 37-årige Espen Andersen Bråthen. En dansk medborgare som bott i Kongsberg i större delen av sitt liv. 

 Espen Andersen Bråthen har erkänt attacken, men motivet är fortfarande okänt. 

Norges säkerhetstjänst utreder händelsen som en terrorhandling. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela