Lördag 16 Okt
Stockholm

Pilbågsattacken i Kongsberg behandlas som en terrorhandling

Kongsberg
Dådet i Kongsberg, där fem dödades och två skadades, framstår som en terrorhandling. Foto: Terje Bendiksby/TT och Håkon Mosvold Larsen/TT

Under onsdagen gick en dansk man till attack med pilbåge i norska Kongsberg. På onsdagen meddelade norska säkerhetspolisen PST att dådet utreds som en terrorhandling.
"Hotnivån i Norge anses fortfarande vara måttlig", skriver PST.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Larmet om att en gärningsman sköt på människor med en pil och båge i norska Kongsberg, sydost om Oslo, kom strax efter 18 på onsdagskvällen.

Fem personer omkom i attacken och ytterligare två hann skadas innan gärningsmannen kunde gripas 34 minuter senare. Mannen som misstänks för dådet är en 37-årig dansk, här kan du läsa mer om vad vi vet om honom.

Framstår som ett terrordåd

Enligt den norska säkerhetspolisen (PST) är den misstänkte gärningsmannen känd sedan tidigare. De meddelar vidare att de hjälper polisdistriktet i Norge med all relevant information som kan bidra till utredningen.

- Händelserna i Kongsberg framstår för närvarande som en terrordåd, men utredningen, som leds av Sydöstra polisdistriktet, kommer att klargöra mer detaljerat vad incidenterna motiverades av, skriver Polisens säkerhetstjänst i ett pressmeddelande.

Foto: Terje Bendiksby

Undersöker om det kan leda till fler dåd

Säkerhetspolisen skriver även att de undersöker om händelsen kan inspirera till fler våldsdåd, men det är något som de inte har information om i nuläget.

– Vår bedömning är att det som hände i Kongsberg onsdagen den 13 oktober inte förändrar den nationella hotbilden, skriver PST.

Hotbilden i Norge anses fortfarande vara måttlig, men PST skriver att de är möjligt att extrema islamister och högerextremister kommer att försöka utföra terrorattacker i landet. Då är det mest troliga scenariot, enligt säkerhetspolisen, att attacken utförs av en eller några gärningsmän med enkla vapen.

Attacken i Kongsberg – det här vet vi 

Klockan 18.12 den 13 oktober fick norska polisen in ett larm om att en man sköt med pilbåge i en mataffär i centrala Kongsberg. 34 minuter senare grips han av polis. 

Fyra kvinnor och en man, alla mellan 50 och 70 år, dödades vid attacken, och två personer skadades. Deras tillstånd är inte livshotande. 

Den misstänkte gärningsmannen är den 37-årige Espen Andersen Bråthen. En dansk medborgare som bott i Kongsberg i större delen av sitt liv. 

 Espen Andersen Bråthen har erkänt attacken, men motivet är fortfarande okänt. 

Norges säkerhetstjänst utreder händelsen som en terrorhandling. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela