Lördag 16 Okt
Stockholm

Espen Andersen Bråthen, 37, misstänks för dådet i Norge

Espen Andersen Bråthen.
Espen Andersen Bråthen. Foto: Foto: Privat

Espen Andersen Bråthen, 37, är den som misstänks ligga bakom dådet i Kongsberg. Förra året dömdes han till sex månaders besöksförbud mot två familjemedlemmar efter dödshot, skriver NRK.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under onsdagens dåd i Norge dödades fem människor och ytterligare två skadades. Ungefär en halvtimme efter att den 37-årige danska mannen gått till attack med pil och båge, greps han av norsk polis.

Espen Andersen Bråthen gripen för dådet i Kongsberg

Mannen som misstänks för händelsen, och är känd av polisen sedan tidigare, är Espen Andersen Bråthen. Det har funnits farhågor om att mannen har radikaliserats, vilket visat sig stämma. Kort efter dådet erkände 37-åringen handlingarna.

För NRK bekräftar polisadvokaten Ann Irén Svane Mathiassen att mannen kommer att genomgå en preliminär rättspsykiatrisk undersökning.

Foto: Skärmdump från Espen Andersen Bråthens videoklipp/TT

Dödshotade sin pappa

Espen Andersen Bråthen har bott i Kongsberg, sydost om Oslo, i större delen av sitt liv. Han har danskt medborgarskap då hans mamma är därifrån, men har ingen koppling till landet, skriver VG.

Tidningen har pratat med flera som känner till 37-åringen och de vittnar om en man med psykiska problem som hållit sig mycket för sig själv.

Förra året dömdes han till sex månader besöksförbud mot sina föräldrar, efter att han brutit sig in hos paret och hotat att döda sin pappa, skriver NRK. Han är även tidigare dömd för inbrott och köp av mindre mängd hasch.

Polisen i landet arbetar fortfarande med att utreda motivet till dådet, och att klargöra om det rör sig om en terrorattack. Något som norska säkerhetspolisen anser att händelsen framstår som, läs mer om det här.

Flera ljus har tänts för offren i Kongsberg. Foto: Terje Pedersen/TT

"Jag är en budbärare"

Enligt en video från 2017 som publicerats på Youtube, förklarar han att han är muslim och kommer med en varning, enligt VG.

"Jag är en budbärare. Jag kommer med en varning. Är det verkligen det här som ni vill. Och till alla som vill göra upp med sig själva så är tiden inne. Bär vittne till att jag är muslim", säger pilbågsmannen i videon.

"Har gett en förklaring till vad han har tänkt"

Senare på torsdagseftermiddagen höll norska polisen återigen en pressträff där de uppdaterade de senaste om attacken i Kongsberg. De berättar att utöver pilbågen har ytterligare två vapen beslagtagits, men de kommenterar inte informationen vidare.

Motivet till dådet är fortfarande oklart.

– Men han har gett en förklaring till vad han har tänkt, säger åklagare Ann Iren Svane Mathiassen vid polisen och berättar att videor med gärningsmannen är intressanta för utredningen.

Det framkommer även att minst 30 personer blev vittnen till dådet, och att offren verkar ha valts ut helt slumpmässigt.

Känd av norska säkerhetspolisen sedan tidigare

Även den norska säkerhetspolisen PST höll en pressträff under torsdagseftermiddagen. Där uppgav man att den misstänkte gärningsmannen är känd av dem sedan tidigare.

– Den gripne är känd för PST sedan tidigare. Utan att jag önskar ge någon detaljerad information om det. Det är upplysningar vi bidrar med till polisen och utredare, säger PST-chefen Hans Sverre Sjøvold.

Vid pressträffen meddelade säkerhetspolisen att händelsen tycks vara ett terrorbrott, men att man ännu inte är klar med utredningen.

- Det är viktigt att utredningen får ha sin gång och att vi får klart för oss vad motivet är, säger Sjøvold.

Attacken i Kongsberg – det här vet vi 

Klockan 18.12 den 13 oktober fick norska polisen in ett larm om att en man sköt med pilbåge i en mataffär i centrala Kongsberg. 34 minuter senare grips han av polis. 

Fyra kvinnor och en man, alla mellan 50 och 70 år, dödades vid attacken, och två personer skadades. Deras tillstånd är inte livshotande. 

Den misstänkte gärningsmannen är den 37-årige Espen Andersen Bråthen. En dansk medborgare som bott i Kongsberg i större delen av sitt liv. 

Espen Andersen Bråthen har erkänt attacken, men motivet är fortfarande okänt. 

Norges säkerhetstjänst utreder händelsen som en terrorhandling.

Kommentera
Kopiera länk
Dela