Söndag 28 Nov
Stockholm

Polisen om motivet till attacken i Kongsberg: "Psykisk sjukdom"

Polisen höll en pressträff på fredagen med anledning av attacken i Kongsberg.
Polisen höll en pressträff på fredagen med anledning av attacken i Kongsberg. Foto: Skärmavbild/NTB/TT och Terje Pedersen/NTB/TT

Espen Andersen Bråthen, 37, misstänks ligga bakom den dödliga attacken i Kongsberg. Nu delar den norska polisen sin starkaste hypotes om motivet till attacken: psykisk sjukdom.
– Men det är en hypotes och icke facit än, säger polischefen.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På onsdagskvällen dödades fem människor, och ytterligare två personer skadades, i en attack i norska Kongsberg. Efter en dryg halvtimme kunde polisen gripa en misstänkt gärningsman, beväpnad med pil och båge.

På torsdagen stod det klart att det är den 37-årige dansken Espen Andersen Bråthen som misstänks ligga bakom dådet, och under fredagen häktades mannen. Läs mer om det här.

Motivet till attacken tros vara psykisk sjukdom

Vid en pressträff under fredagseftermiddagen uppgav norsk polis att man i utredningen av motivet till dådet jobbat utifrån en rad hypoteser, men att psykisk ohälsa tros ligga bakom attacken.

– När det gäller motiv har vi utgått ifrån flera hypoteser. Den hypotes som stärkts mest de senaste dagarna är att det handlar om psykisk sjukdom, säger polischef Per Thomas Omholt och fortsätter:

– Men det är en hypotes och icke facit än. 

Polisen är fortsatt öppna för att det kan röra sig om andra motiv, men säger att de inte tror att det rör sig om en terrorhandling.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela