- Foto: Skärmavbild/Youtube och Terje Pedersen/NTB/TT

Espen Andersen Bråthen häktas misstänkt för pilbågsdådet i Norge

Under fredagen häktas Espen Andersen Bråthen misstänkt för mord, efter pilbågsdådet som dödade fem personer i onsdags kväll.


På onsdagskvällen dödades fem människor, och ytterligare tre personer skadades, i en attack i norska Kongsberg. Efter en dryg halvtimme kunde polisen gripa en misstänkt gärningsman, beväpnad med pil och båge.

På torsdagen stod det klart att det är den 37-årige dansken Espen Andersen Bråthen som misstänks ligga bakom dådet. Läs mer om det här.

Publicerade video med hotfullt budskap

Motivet till dådet är ännu okänt, men år 2017 ska Espen Andersen Bråthen ha publicerat en video på Youtube där han deklarerat att han är muslim och har en varning.

"Jag är en budbärare. Jag kommer med en varning. Är det verkligen det här som ni vill. Och till alla som vill göra upp med sig själva så är tiden inne. Bär vittne till att jag är muslim", säger 37-åringen i videon som du kan se i spelaren ovan.

Foto: Terje Pedersen/TT

Nu häktas pilbågsmannen

Under fredagen meddelas att Espen Andersen häktas i fyra veckor, misstänkt för dådet. Under perioden kommer Andersen Bråthen ha brev, medie- och besöksförbud, NRK.

Många lägger blommor och tänder ljus på Stortorvet i Kongsberg på torsdagen för att hedra de som dödades i attacken. Foto: Terje Bendiksby/TT

Attacken i Kongsberg – det här vet vi 

  • Klockan 18.12 den 13 oktober fick norska polisen in ett larm om att en man sköt med pilbåge i en mataffär i centrala Kongsberg. 34 minuter senare grips han av polis. 
  • Fyra kvinnor och en man, alla mellan 50 och 70 år, dödades vid attacken, och två personer skadades. I ett tidigare skede trodde man att det var två personer som skadats. Deras tillstånd är inte livshotande. 
  • Den misstänkte gärningsmannen är den 37-årige Espen Andersen Bråthen. En dansk medborgare som bott i Kongsberg i större delen av sitt liv. 
  • Espen Andersen Bråthen har erkänt attacken, men motivet är fortfarande okänt. 
  • Norges säkerhetstjänst utreder händelsen som en terrorhandling. 
  • Fredagen den 15 oktober kom beskedet att 37-åringen häktas
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.