Lördag 27 Nov
Stockholm

Världens kusligaste halloweenmysterier – som förblivit olösta

Flera mystiska mord och försvinnanden har inträffat på halloween.
Flera mystiska mord och försvinnanden har inträffat på halloween. Foto: Nassau County Police, AP/TT och National Center for Missing & Exploited Children

Nog för att halloween ska vara en skrämmande högtid, men i vissa fall har det lustfyllt kusliga övergått till ond bråd död och ren och skär skräck i dess allra mest verkliga form. Nyheter24 återger fyra olösta halloweenmysterier.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Halloween 1955: Steven Damman försvann

Den 31 oktober 1955 skulle Marilyn Damman köpa bröd i den lokala matbutiken på Long Island. Med sig hade hon sina två barn: treåriga Steven och sju månader gamla Pamela, vilka hon lämnade utanför butiken när hon snabbt inhandlade sitt bröd.

Men när Marilyn återvände var bägge barnen borta. En bit bort lokaliserade man till slut barnvagnen som Pamela låg i. Steven däremot, han var spårlöst försvunnen och har inte setts sedan dess.

Steven Damman. Foto: AP/TT

Två år efter Stevens försvinnande, i februari 1957, hittades en död, oidentifierad pojke i en kartong i Philadelphia och 2003 testades dna från kvarlevorna mot dna från systern Pamela. Man kunde då konstatera att det inte var Steven som hittats död i lådan.

Även år 2009 användes dna från Pamela för att testa huruvida en nu vuxen man, som hävdade att han var Steven, faktiskt var hennes bror. Men så var inte fallet.

Marilyn och Jerry Damman med dottern Pamela. Foto: AP/TT

– Hoppet har alltid funnits där, även efter så många år, sa pojkens numera avlidne pappa Jerry Damman till ABC News år 2009.

Stevens försvinnande gäckar polisen än idag och inga spår har någonsin hittats efter honom.

2. Halloween 1980: Vem var Walker County Jane Doe? 

En ensam flicka, iförd smutsiga kläder och bärandes på sina röda sandaletter, klev in på en vägkrog i närheten av Huntsville, Texas, under halloween 1980. 

Hon uppgav att hon kom från Aransas Pass, drygt fyra timmar från staden hon nu befann sig i, och bad om en vägbeskrivning till fängelset Ellis Prison.

När orolig personal undrade var flickans föräldrar var avfärdade hon dem och lämnade restaurangen. Dagen därpå, den 1 november, hittades hennes döda, nakna kropp i ett dike av en lastbilschaufför, enligt NCMEC

Så här ska flickan ha sett ut. Foto: National Center for Missing & Exploited Children

Flickan, som var 14-18 år gammal, hade blivit våldtagen och strypt till döds. Den rättsmedicinska undersökningen visade dessutom att någon sett till att flickan, sedan barnsben, hade välskötta tänder.

Men trots det tycktes inte någon sakna henne, och ingen sa sig känna till flickan varken i Aransas Pass eller vid Ellis Prison.

Vem flickan var och vem som mördade henne är än idag ett mysterium. 

3. Halloween 1982: Bus eller godis-mordet 

Under halloween 1982 hade 69-årige Marvin Brandland och hans fru Ethel delat ut otaliga mängder godis till barn och vuxna som gick bus eller godis i deras bostadsområde i Iowa, Kanada. 

När en man, iförd mask, knackade på dörren och sa ”Bus eller godis? Ge mig era pengar annars skjuter jag” trodde paret därför att det var ett halloweenbus. Men när de försökte ta av mannen masken, som var tillverkad av ett örngott med utklippta hål vid ögonen, klev han in i huset och drog fram en pistol.

Foto: Edward Olive/Alamy/Stella Pictures

Under pistolhot tvingade han ner paret i deras källare och krävde att de gav honom alla pengar de hade i sitt kassaskåp. Det faktum att mannen visste att de hade ett kassaskåp gjorde att paret blev än mer övertygade om att det var ett halloweenbus utfört av någon i deras närhet som kände till att de överhuvudtaget hade ett kassaskåp.

När Marvin till slut försökte ta tag i pistolen sköt mannen honom i halsen och flydde – efter att ha kastat av sig masken. 69-åringen fördes akut till sjukhus, där han senare avled. Bara månader senare dog Ethel.

Foto: Matthew Gush/Alamy/Stella Pictures

”Vi säger alltid att hon dog av ett brustet hjärta eftersom hon inte ville lämnas ensam”, har dottern Jan Horton senare sagt till Iowa Cold Cases

Familjen säger sig veta att mördaren är en bekant, men polisen har inte kunnat knyta dna-spåren på masken till individen ifråga. Mordet har därmed förblivit olöst.

4. Halloween 1996: Chaim Weiss slogs ihjäl i sömnen

Med ett okänt mordvapen krossade någon skallen på den 15-årige Chaim Weiss under halloween 1996. Han hittades på golvet i sitt rum på den ortodox judiska internatskola han var elev på sedan flera år tillbaka. 

Ingenting tydde på att pojken skulle ha kämpat emot, och han tros därför ha slagits ihjäl medan han sov. 

Chaim Weiss. Foto: Nassau County Police Department

Mycket pekade på att någon som var lärd inom den ortodox judiska tron låg bakom det brutala dådet. Chaim hade nämligen mördats i sin säng, men sedan placerats på golvet – något som vissa troende ortodoxa judar gör då någon dör. 

Även fönstret i pojkens rum stod öppet, vilket görs bland några av de troende för att släppa ut den dödes själ i det fria.

Innan polisen spärrade av brottsplatsen tilläts en rabbi anställd vid internatskolan att tända ett minnesljus, som skulle brinna i totalt en vecka, i pojkens rum. Men bara två dagar senare, när polisen återvände till rummet hade någon tänt ytterligare ett ljus. 

Vem som tände det andra ljuset, och vem som mördade Chaim är fortsatt okänt – trots att polisen är övertygad om att någon vid skolan begått det kallblodiga dådet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela