Tunisiens president Kaïs Saïed. Arkivbild.
Tunisiens president Kaïs Saïed. Arkivbild. - Foto: TT

Tunisiens ex-utrikesminister terrormisstänkt

Tunisiens tidigare utrikesminister Noureddine Bhiri, som greps i fredags, är misstänkt för terrorism, meddelar landets inrikesdepartement.


Bhiri var vice ordförande i det islamistinspirerade partiet Ennahdha, ett parti som har spelat i en central roll i tunisisk politik efter den arabiska våren för mer än tio år sedan.

Men den nuvarande presidenten, Kaïs Saïed, stängde i juli förra året ned parlamentet – där bland andra Ennahdha var företrädda – och upplöste regeringen i vad oppositionella krafter kallar för en kupp.

— Det fanns en rädsla för att terrorhandlingar kunde hota landets säkerhet och vi var tvungna att agera, sade inrikesminister Taoufik Charfeddine på måndagen om gripandet av den tidigare utrikesministern.

I december blev landets president mellan 2011 och 2014, Moncef Marzouki, dömd till fyra års fängelse för att ha "undergrävt statens yttre säkerhet".

Marzouki har varit en högljudd kritiker av den alltmer maktfullkomlige Kaïs Saïed. Han dömdes i sin frånvaro, eftersom han befinner sig i exil.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!