En bild från statlig ryskt tv visar ryska soldater som anländer till Kazakstan, som begärt hjälp efter stora oroligheter.
En bild från statlig ryskt tv visar ryska soldater som anländer till Kazakstan, som begärt hjälp efter stora oroligheter. - Foto: TT

Kazakstans ledare: Skjut utan förvarning

Den dramatiska utvecklingen i Kazakstan gick på ytan in i en något lugnare fas på fredagen, sedan presidenten tagit till maktens sista utväg: våld med utländsk hjälp.


Fakta: Kazakstan

Den tidigare Sovjetrepubliken Kazakstan utropade en självständig stat i oktober 1991. Landet har en stor rysk befolkning och Ryssland är fortsatt landets viktigaste allierade.

Det centralasiatiska landet är rikt på naturtillgångar och oljeexporten står för cirka 70 procent av exportintäkterna.

Landet har en befolkning på 18,7 miljoner invånare. Ytan omfattar 2,7 miljoner kvadratkilometer, vilket är i storlek med Argentina. Huvudstad är Nur-Sultan (tidigare Astana) och landets största stad är Almaty.

Landets första president Nursultan Nazarbajev drev i 29 år ett auktoritärt styre med begränsat utrymme för politisk opposition och medier. När han avgick 2019 togs posten över av hans allierade Kasym-Zjomart Tokajev. Nazarbajev har fortsatt ha stort inflytande i andra maktroller i bakgrunden.

När landet höll parlamentsval i januari förra året bojkottades det av det enda registrerade oppositionspartiet.

Undantagstillstånd med nattligt utegångsförbud har utfärdats och gäller fram till den 19 januari. Presidenten har även upplöst regeringen.

Källa: NE, AFP, TT

"Beväpnade banditer" ska förgöras, sade Kasym-Zjomart Tokajev i ett tv-sänt tal, samtidigt som ryska elitsoldater, minst 2 500 av dem, landade i Kazakstan för att återställa ordningen.

Soldater med stridserfarenhet

Det ryska försvarsdepartementet säger enligt ryska nyhetsbyrån Interfax att det bland annat är specialtränade fallskärmssoldater med stridserfarenhet som skickats till Kazakstan på ett tidsbegränsat uppdrag. Säkerhetsstyrkan CSTO:s uppgift beskrivs som fredsbevarande.

"Terrorister använder fortfarande vapen och har skadat civil egendom. Därför kommer antiterrorinsatsen att fortsätta tills de militanta har eliminerats", hette det i uttalandet från regimen.

Presidenten hävdar vidare att "2 000 banditer" har attackerat storstaden Almaty, och att många av dem är tränade utomlands.

"Svårt få dem att lämna"

Oroligheterna började i nyårshelgen, först som protester mot höjda energipriser. Men demonstrationerna kom snart att rikta in sig mot det auktoritära styret i Kazakstan.

Även på fredagen kom rapporter om skottlossning i största staden Almaty.

USA:s utrikesminister Antony Blinken varnade på fredagen Kazakstan på att förlita sig på ryska styrkor.

— En lektion som historien gett oss i närtid är att när man väl har ryssarna i sitt hus, så är det ibland svårt att få dem att lämna, sade Blinken.

Kina lovordade däremot hanteringen av protesterna.

"Du har beslutsamt vidtagit kraftfulla åtgärder vid kritiska tidpunkter, och snabbt kylt av situationen. Det är ett uttryck för din ansvarsfullhet och pliktkänsla som politiker" sade Kinas ledare Xi Jinping i ett meddelade till Tokajev, enligt statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Oron för utvecklingen i Kazakstan, och för eventuella repressalier mot regimkritiker, förstärks av att mobil- och internettjänster har gått ur drift. Därmed är det svårt att kommunicera inom landet och med omvärlden.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.