Soldater deltar i räddningsinsatsen i området vid Murree, norr om huvudstaden Islamabad.
Soldater deltar i räddningsinsatsen i området vid Murree, norr om huvudstaden Islamabad. - Foto: TT

Tiotals döda i snökaos i Pakistan

Pakistans räddningstjänst bekräftar att minst 21 personer har omkommit i snökaoset. Militären har kallats in för att röja vägar och rädda människor som fortfarande sitter instängda i sina fordon, enligt inrikesminister Rasheed Ahmad.


Murree, som ligger omkring 60 kilometer från huvudstaden Islamabad, är ett populärt mål för dagsutflykter. De senaste dagarna har över 100 000 bilar anlänt till området för att människor har velat bevittna det tunga snöfallet – vilket har orsakat enorma köer på vägarna.

Turister drabbade

Omkring 1 000 bilar sitter fast i köer och många som har kört fast är turister, enligt den pakistanska tidningen Dawn.

Murree har deklarerats som katastrofområde och myndigheterna i provinsen Punjab uppmanar människor att inte resa dit. Myndigheterna varnade redan förra helgen för att allt för många fordon försöker ta sig fram till den populära vinterorten, men det avskräckte inte folk.

Premiärminister Imran Khan är chockad, skriver han på Twitter. Händelsen ska utredas och för att förebygga liknande tragedier i framtiden kommer ett hårt regelverk att tas fram, skriver Khan.

Vatten saknas

Från staden kommer vittnesmål om att även de bofasta invånarna har drabbats hårt av vintervädret.

— Gasbehållare är tomma och dricksvatten saknas i många området. Det har antingen frusit eller så har vattenledningarna skadats av den stränga kylan, säger turisten Abbasi.

Det råder också brist på mat och varma filtar. Bilister som lyckas ta sig fram till staden erbjuds nu skydd i skolor och andra offentliga byggnader.

Människor lämnar sina fordon till fots.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!