David Bennett, 57, har fått ett grishjärta.
David Bennett, 57, har fått ett grishjärta. - Foto: Bartley Griffith/AP/TT och Mark Teske/University of Maryland School of Medicine/AP/TT

David, 57, har fått ett grishjärta – efter historisk operation

För första gången har en människa fått ett grishjärta inopererat – och överlevt själva operationen. Patienten, 57-årige David Bennett, uppges må förhållandevis bra efter operationen i Baltimore i USA.


Det är ännu för tidigt att säga att ingreppet har lyckats och att David Bennett kommer att överleva, men operationen ses som en milstolpe i försöken att använda organ från djur för att rädda människoliv.

David Benett om grishjärtat: "Min sista chans"

Själv sade Bennett inför operationen, som genomfördes i fredags, att han var medveten om riskerna.

– Det stod mellan att dö eller att genomföra den här transplantationen. Jag vill leva. Jag vet att det är ett långskott men det är min sista chans, sade han i torsdags i ett uttalande från University of Maryland Medical Center, som genomförde operationen.

Bennett har inte bedömts kunna ta emot ett mänskligt hjärta och har varit sängbunden i flera månader.

– Jag ser fram emot att kunna ta mig ur sängen efter att jag hämtat mig, sade han i torsdags.

Kirurgen: "Viktigt nytt steg"

Tidigare försök till liknande transplantationer, så kallade xenotransplantationer, har misslyckats, främst på grund av att patienternas kroppar har stött bort organen.

Men forskarna hoppas förstås att den aktuella operationen ska lyckas och pekar på en stor skillnad mot tidigare försök. Kirurgerna kunde nämligen använda ett hjärta från en genmodifierad gris där en sockerart i cellerna som ligger bakom bortstötandet har tagits bort.

USA:s läkemedelsmyndighet FDA godkände på nyårsafton operationen, som en akutåtgärd när inget annat skulle kunna rädda David Bennett.

– Det här tar oss ett steg närmare att lösa problemet med organbrist. Vi går framåt med försiktighet men är optimistiska och tror att den här operationen kan bli ett viktigt nytt steg för framtida patienter, säger Bartley Griffith, den kirurg som transplanterade hjärtat, enligt nyhetsbyrån AFP.

Gjorts försök med grisnjure

I höstas transplanterades en grisnjure till en människa – och det var första gången en mänsklig kropp inte omedelbart stötte bort djurorganet.

Den operationen genomfördes vid New York University i september. En njure som hade tagits från en särskilt genmodifierad gris fästes på benet på en hjärndöd kvinna som gavs livsuppehållande vård.

Njuren satt där i nästan tre dagar utan att den stöttes undan av kvinnans immunsystem.

Det är den framgången som banat vägen för den nu aktuella hjärttransplantationen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.