Lördag 29 Jan
Stockholm

Korrupt åklagare blåste mexikanska karteller

En sönderskjuten bil i den mexikanska delstaten Nayarit. Den tidigare chefsåklagaren i delstaten samarbetade med två olika knarkkarteller, enligt en rapport.
En sönderskjuten bil i den mexikanska delstaten Nayarit. Den tidigare chefsåklagaren i delstaten samarbetade med två olika knarkkarteller, enligt en rapport. Foto: TT

Enligt rapporten tog Edgar Veytia, även kallad "El diablo", under fyra år mutor från ett gäng kriminella som var allierade med knarkkartellen Beltrán-Leyva. Han var då chefsåklagare i delstaten Nayarit i västra Mexiko.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Men 2017 bytte han sida och allierade sig med kartellen Jalisco Nueva Generación. Det togs inte emot väl av hans tidigare kumpaner och ledde till en våldsspiral och att en rad personer "försvann" i delstaten.

Enligt rapporten, som släppts för att försöka bringa klarhet i försvinnandena, ska Veytia under sin sista ämbetstid ha försökt rekrytera folk till Jaliscokartellen och skapat en "dödspatrull".

Delar av administrationen i delstaten har, enligt rapporten, agerat som ett kriminellt nätverk där polis och rättsväsende samarbetat för att hota, tortera, döda och fängsla rivaliserande kartellmedlemmar. Den kriminella struktur som byggdes upp under Veytia befaras fortfarande kunna vara aktiv, men nu arbeta för andra kriminella organisationer.

Den tidigare chefsåklagaren dömdes 2019 till 20 års fängelse för att ha organiserat narkotikasmuggling till USA. Han anklagades bland annat för att ha använt telefonavlyssning och andra polisiära medel för att skydda en knarkkartell.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela