Ukrainas tidigare president Petro Porosjenko säger på presskonferensen att han inte oroar sig för att gripas när han återvänder på måndag.
Ukrainas tidigare president Petro Porosjenko säger på presskonferensen att han inte oroar sig för att gripas när han återvänder på måndag. - Foto: TT

Porosjenko återvänder till Ukraina

Ukrainska åklagare anklagar Porosjenko, en av Ukrainas rikaste affärsmän, för inblandning i försäljningen av stora mängder kol som hjälpte till att finansiera ryskstödda separatister i östra Ukraina under åren 2014–2015. Domstolen i Kiev har redan fryst Porosjenkos tillgångar som en del av utredningen.


— Jag kommer att återvända till Ukraina för att kämpa för Ukraina, säger Porosjenko på en presskonferens i Polens huvudstad Warszawa på söndagen.

Porosjenko insisterar på att han är oskyldig och stämplar åtalet mot honom som politiskt motiverat. Han anklagar sin efterträdare, president Volodymyr Zelenskyj, för att försöka misskreditera honom som ett sätt att flytta fokus från landets utbredda ekonomiska problem och stigande dödsfall under coronapandemin.

Trots anklagelsernas allvar ger Porosjenko ett optimistiskt intryck. På frågan om han förväntar sig att gripas när han återvänder hem svarar han:

— Definitivt inte.

Anklagelserna är de senaste i en rad anklagelser som riktats mot Porosjenko sedan han förlorade mot Zelenskyj i presidentvalet 2019, och kommer samtidigt som Ryssland har mobiliserat soldater längs den ukrainska gränsen och USA har uttryckt oro för att Rysslands president Vladimir Putin planerar att invadera landet.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

1 timme sedan
Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB fortsätter sänka boräntor

1 timme sedan
SBAB fortsätter sänka sina korta boräntor – tremånadersräntan är nu under 5 procent. De korta räntorna har ju börjat sikta in sig på att Riksbanken snart kommer att sänka sin styrränta, säger Lars Lindmark på SBAB.