Antony Blinken och tyska kollegan Annalena Baerbock i Berlin.
Antony Blinken och tyska kollegan Annalena Baerbock i Berlin. - Foto: TT

USA: Våra vapen kan skickas till Ukraina

USA:s högst uppsatte diplomat är på europeisk rundresa i försöken att lugna ned situationen när det gäller Rysslands hotfulla linje mot Ukraina.


Men Blinken fick också ägna sig åt att gjuta olja på de europeiska vågorna och flera gånger betona att Nato står enat. President Joe Bidens ord på onsdagen om att "ett mindre ryskt intrång" i Ukraina inte nödvändigtvis skulle mötas med ett kraftfullt svar förtydligades av Blinken:

— Om några ryska beväpnade trupper tar sig över den ukrainska gränsen och utför nya aggressioner kommer det att mötas med ett snabbt, starkt och enat svar från USA och våra allierade.

"Hårda åtgärder"

På frågan om det inbegriper sanktioner mot den rysk-tyska gasledningen Nordstream 2 svarade Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock att vidare upptrappning från rysk sida öppnar för en lång rad hårda åtgärder.

— Det inkluderar sanktioner som skulle kunna få ekonomiska konsekvenser för oss själva.

Hennes ord var exempel på den enhet Blinken ville visa upp.

— Den ger oss styrka, en styrka som Ryssland inte har och inte kan matcha. Det är därför vi bygger upp allianser och det är därför Ryssland så hänsynslöst försöker så split mellan oss, säger USA:s utrikesminister.

Under samtalen i Berlin framkom att USA ger grönt ljus för sina allierade i Baltikum att flytta amerikanska vapen de har köpt till Ukraina.

— Europeiska allierade har nu allt de behöver för ytterligare säkerhetsstöd till Ukraina under de kommande dagarna och veckorna, säger en källa i Blinkens följe.

Möte med Lavrov

Blinken träffade i Berlin kollegor från Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Han började Europaturnén under onsdagen i Kiev, Ukraina, där han träffade president Volodymyr Zelenskyj.

På fredagen kommer Blinken och ryske kollegan Sergej Lavrov att mötas i Genève i Schweiz. Enligt en talesperson för ryska utrikesdepartementet kommer de två att i detalj diskutera "säkerhetsgarantier och ett avtal mellan Ryssland och Nato om säkerhetsåtgärder, föreslaget av Ryssland den 15 december", skriver ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ryssland vill att Nato ska garantera att försvarsalliansen inte stärker sin närvaro i östra Europa. Det har Nato avfärdat som helt orealistiskt, eftersom alla länder själva bestämmer vem de vill samarbeta med.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.