Ivanka Trump, dotter till USA:s tidigare president Donald Trump. Arkivbild.
Ivanka Trump, dotter till USA:s tidigare president Donald Trump. Arkivbild. - Foto: TT

Kongressutskott ber Ivanka Trump samarbeta

Enligt kommittén har vittnen uppgivit att den nu 40-åriga Ivanka Trump vädjade till sin far att försöka få stopp på våldet i samband med att hans anhängare stormade den amerikanska kongressbyggnaden, Kapitolium, den 6 januari.


Bakgrund: Stormningen av Kapitolium

Den 6 januari 2021 samlades USA:s kongressledamöter i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I Washington DC deltog samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump vid ett politiskt massmöte presidenten höll under parollen "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade han bland annat.

Några hundra personer tog honom på orden. Protesterna övergick till våld när de stormade Kapitoliumbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i den demokratiska talmannen Nancy Pelosis kontor samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades och såväl senatorer som representanthusledamöter fick sättas i säkerhet.

Minst fem människor, varav en polis, miste livet i samband med våldsamheterna.

"Vittnesmål som kommittén tagit del av pekar på att personer i Vita husets personal bad om din hjälp vid flera tillfällen för att du skulle ingripa och försöka övertala president Trump att hantera och adressera våldsamheterna och laglösheten på Kapitolium", skriver utskottets ordförande Bennie Thompson, demokrat, i ett detaljerat brev till Ivanka Trump som offentliggjordes på torsdagen.

Delta frivilligt

Kongressutskottet vill exempelvis ha svar på i vilken mån dåvarande president Donald Trump och hans närmaste krets uppmuntrade till den förödande attacken som bland annat ledde till att fem människor miste livet.

Hittills har utskottet redan hört omkring 400 vittnesmål och de har utfärdat juridiska kallelser till nyckelpersoner i Donald Trumps krets. Bland dessa finns den tidigare stabschefen Mark Meadows, sociala medier-chefen Dan Scavino och Trumps förre chefsstrateg Steve Bannon.

Bland annat Bannon har vägrat att infinna sig och han är därför åtalad för kongresstrots.

Men utredarna vill att Ivanka Trump frivilligt ska delta och berätta vad hon vet för kommittén, då hennes agerande medan stormningen pågick utgör "ett centralt fokus" för utredningen.

Inget besked än

Ivanka Trump, som är äldst av expresidentens två döttrar, har inte kommenterat brevet och uppmaningen från kommittén.

Hennes talesperson meddelar dock i ett uttalande som flera amerikanska medier fick ta del av på torsdagen att hon "nyss fått reda på" kongresskommitténs begäran. Någon indikation om Ivanka Trump kommer att hörsamma utskottets önskan ges inte.

"Som kommittén redan vet, så höll inte Ivanka något tal under demonstrationen den 6 januari", säger talespersonen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!