De tre länderna har bland annat övat på räddningsoperationer till havs. Irans försvarsmakt har förmedlat bilden från övningen.
De tre länderna har bland annat övat på räddningsoperationer till havs. Irans försvarsmakt har förmedlat bilden från övningen. - Foto: TT

Iran övar till havs med Ryssland och Kina

Statlig iransk tv rapporterar att elva av landets fartyg fick sällskap av tre ryska fartyg, inklusive en jagare, och två kinesiska fartyg. Irans revolutionsgarde deltog också med mindre fartyg och helikoptrar.


Övningen sker i den norra delen av Indiska oceanen och ska bestå av nattstrider, räddningsoperationer och brandbekämpningsövningar. Tv-inslag om övningen visar bland annat maskingevär som avfyras i mörker och iranska och ryska marinsoldater som firar sig ned till fartygsdäck.

Marinövningen är den tredje gemensamma mellan de tre länderna sedan 2019. Den sammanfaller med den iranske presidenten Ebrahim Raisis besök i Ryssland som avslutades i torsdags.

Iran försöker att förstärka sitt militära samarbetet med Peking och Moskva. Ryska och kinesiska flottans representanter har också genomfört fler besök till Iran under de senaste åren.

Ryssland tillkännagav i torsdags att landet fram till februari ska genomföra marinövningar i Svarta havet, Medelhavet, nordöstra Atlanten och Stilla havet, utöver den gemensamma övningen i Indiska oceanen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.