Fler och fler röster höjs om rysk inblandning i konflikten och maktkampen i Mali. Här breds en karta över Mali ut på en militärbas i Gao där den franskledda insatsen Barkhane huserar. Arkivbild.
Fler och fler röster höjs om rysk inblandning i konflikten och maktkampen i Mali. Här breds en karta över Mali ut på en militärbas i Gao där den franskledda insatsen Barkhane huserar. Arkivbild. - Foto: TT

USA: Ryska legosoldater i Mali

Det handlar om den på pappret privata soldatgruppen Wagner, som varit verksam i en rad politiskt känsliga konflikter världen under de senaste åren.


— Wagner är i Mali, säger general Stephen Townsend, som för befäl vid USA:s Afrikakommando, till den statligt finansierade nyhetskanalen Voice of America.

Enligt Townsend är det tal om flera hundra Wagnersoldater.

— De stationeras där med stöd av den ryska militären och det ryska flygvapnets plan flyger dit dem, säger generalen.

"Vore överraskande"

Rysslands regering dementerar konsekvent alla kopplingar till den ljusskygga gruppen.

Då ljuger de, sade Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian i princip rakt ut förra veckan, då han anklagade Wagner för att vilja upprätthålla militärstyret i Mali under förevändningen att man strider mot jihadister.

— När det gäller legosoldater som är ryska veteraner, som har ryska vapen och som transporteras av ryska plan så vore det en överraskning om de ryska myndigheterna inte kände till det, sade Le Drian.

Sverige och en lång rad andra länder riktade i december gemensam kritik mot Wagners inblandning i Mali, på franskt initiativ. Regeringen meddelade i tisdags att den svenska insatsen ses över, i ljuset av militärens maktövertagande och den ryska inblandningen.

Oklart kring insatser

Juntan grep makten i Mali 2020 och har stretat emot när omvärlden krävt en demokratiseringsprocess, bland annat genom att genomföra ytterligare en maktkupp i somras och skjuta planer på val flera år fram i tiden.

Det har skapat stora spänningar i relationerna till de länder som sedan flera år tillbaka har stridit mot jihadistiska rebeller i landet, tidigare i nära samverkan med den inhemska militären.

Juntan förnekar helt att Wagnergruppen är verksam i landet.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.